Kipar: Anastasiades i Mitsotakis razgovarali telefonom, između ostalog i o gasovodu EastMed

Kipar: Anastasiades i Mitsotakis razgovarali telefonom, između ostalog i o gasovodu EastMed

Predsednik Republike Kipar Nicos Anastasiades i grčki premijer Kyriakos Mitsotakis razgovarali su jutros telefonom ali je iz razgovora možda najinteresantije da se u saopštenju grčke strane u vezi sa komunikacijom ne pominje da se razgovaralo o situaciji gasovoda EastMed, pitanjp koje se pominje u saopštenju kiparskog predsedništva.

Prema pisanoj izjavi portparola vlade Kyriakos Kousiou ”predsednik republike Nicos Anastasiades održao je danas dug telefonski razgovor sa grčkim premijerom Kyriakosom Mitsotakisom.

Tokom telefonskog razgovora, koji se odvijao na inicijativu grčkog premijera, razmenjene su informacije u vezi sa sazivanjem neformalne konferencije o Kipru, koju će održati 27. do 29. aprila u Ženevi, pod pokroviteljstvom generalnog sekretara UN , imajući u vidu posetu specijalnog izaslanika generalnog sekretara UN za kiparsko pitanje, gospođe Jane Holl Lute, Kipru, a zatim i Grčkoj.

Anastasiades i Mitsotakis su razmenili mišljenja i takođe se dogovorili o zajedničkim akcijama koje treba preduzeti s obzirom na Evropski savet u Briselu 25. marta.

Povodom izveštaja o planovima za izgradnju gasovoda EastMed, premijer Grčke je potvrdio da nijedna strana nije pokrenula pitanje otkazivanja izgradnje projekta, kako je planirano, i pojasnio da se bilateralni razgovori sa Egiptom tiču mogućnosti izgradnje dodatnog cevovoda prema Grčkoj, sa prirodnim gasom iz Egipta.

Konačno, predsednik Republike prihvatio je poziv premijera da učestvuje u proslavama koje će se održati u Atini, 24. i 25. marta, povodom završetka 200 godina od Grčke revolucije 1821. godine”.

U saopštenju grčke strane navodi se sledeće:

„Premijer Kyriakos Mitsotakis danas je telefonom razgovarao sa predsednikom Republike Kipar Nicosom Anastasiadesom, u kontekstu bliske i kontinuirane koordinacije Atine i Nikozije o svim pitanjima.

Dvojica lidera razgovarali su o razvoju događaja uoči neformalne konferencije 5 + 1, o kiparskom pitanju, koju je sazvao generalni sekretar UN 27. i 29. aprila, kao i o pripremama za Evropski savet 25. i 26. marta “.

Ministar spoljnih poslova Nikos Dendias posetiće danas Kipar, nakon posete Kairu u ponedeljak ujutru. U Nikoziji će se sastati sa ministrom spoljnih poslova Nikosom Christodoulidesom”. / Ibna