Kipar: Anastasiades i Mitsotakis telefonskim kontaktima koordiniraju stavove o poslednjim turskim provokacijama

Kipar: Anastasiades i Mitsotakis telefonskim kontaktima koordiniraju stavove o poslednjim turskim provokacijama

Premijer Grčke Kyriakos Mitsotakis kontaktirao je danas predsednika Republike Kipar Nicos Anastasiadesa, navodi se u saopštenju zamenika portparola vlade Panagiotisa Sentonasa.

Tokom  telefonskog razgovora, predsednik Republike Kipar i premijer Grčke razgovarali su o aktuelnim kretanjima u svetlu nove ilegalne i provokativne akcije Turske, koja se odnosi na izdavanje novog NAVTEKS – pomorskog obaveštenja, koji krši suverena prava Republike Kipar i Grčke.

Svrha telefonskg razgovora bila je koordinacija i bliža saradnja Vlada, u cilju preduzimanja zajedničkih akcija, kako na nivou EU, tako i na nivou prijateljskih zemalja u regionu.

Sastanak predsednika Republike sa francuskim predsednikom Emmanuelom Macronom takođe je bio u centru razgovora dva lidera.

Ranije tokom dana, zamenik portparola vlade Panagiotis Sentonas rekao je novinarima prilikom izlaska iz predsedničke palate da je „stav predsednika Republike da EU mora pokazati odlučniji stav prema Turskoj“, dodajući da će „sutra ujutro Predsednik Republike Nicos Anastasiades imati sastanak sa francuskim predsednikom Emmanuelom Macronom“.

Predsednika Anastasiadesa pratiće ministar spoljnih poslova, ministar odbrane, portparol vlade i Giorgos Lakkotripis u svojstvu savetnika predsednika za energetiku.

Sutrašnji sastanak će se fokusirati na odbranu, energetiku, bilateralne odnose, ilegalni i provokativni stav Turske, te razvoj događaja u regionu istočnog Mediterana.

U vezi sa novom, takođe nezakonitom i provokativnom akcijom Turske, izdavanjem novog NAVTEKS-a koji krši suverena prava i Republike Kipar i Grčke, moram reći da Vlada to pitanje pomno i stalno nadgleda. To se radi u konsultacijama s grčkom vladom, ali kontakti su uspostavljeni i sa našim evropskim partnerima.

Sutra će ovo pitanje biti postavljeno tokom sastanka predsednika Republike sa predsednikom Makronom i moram da vas podsetim da je stav predsednika Republike tokom prethodnog perioda morao da EU pokaže odlučniji stav prema Turskoj.

Podsećam vas da je predsednik Republike tokom nedavnog govora na Evropskom savetu pozvao na proširenje mera prema Turskoj.

Odlučeno je da se na jesen održi poseban sastanak Evropskog saveta o strateškom odnosu EU sa Turskom, a mi smatramo važnim da je odredba uključena u zaključke Evropskog saveta o finansiranju trećih zemalja, uključujući Tursku, koja navodi da je finansiranje podložno poštovanju koje su ove treće zemlje pokazale prema Povelji UN i međunarodnom pravu”./ ibna