Kipar: Anastasiades i Tatar se sastali u rezidenciji Špehar, sastanak još uvek u toku

Kipar: Anastasiades i Tatar se sastali u rezidenciji Špehar, sastanak još uvek u toku

Prvi, neformalni sastanak predsednika Republike Kipar Nikosa Anastasiadesa i novog lidera kiparskih Turaka Ersina Tatara počeo je večeras u 19:15 časova i još uvek traje.

Sastanak se održava u rezidenciji specijalne predstavnice generalnog sekretara UN-a za Kipar Elizabeth Špehar u području aerodroma Nikozija, pod kontrolom Ujedinjenih nacija.

Prvi je stigao predsednik Republike Kipar, dok je nešto kasnije stigao Ersin Tatar. Dvojicu lidera pozdravila je Elizabeth Špehar.

Anastasiades i Tatar će na početku imati kratak sastanak uz učešće Špehar, a zatim će održati privatni sastanak, Moguće je da će pre odlaska obavestiti Špehar o ishodu privatnog sastanka. Izjava Ujedinjenih nacija može se očekivati nakon sastanka.

Portparol Vlade Kipra, Kyriakos Kousios, izjavio je da će predsednik Republike preneti gospodinu Tataru svoju snažnu političku volju da pozitivno odgovori na poziv generalnog sekretara UN da nastavi razgovore.

Takođe je rekao da će predsednik Republike pokrenuti, između ostalog, pitanje zatvorenog grada Famaguste i poštovanje rezolucija Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija. / Ibna