Kipar: Anastasiades informisao političke lidere o situaciji u zemlji

Kipar: Anastasiades informisao političke lidere o situaciji u zemlji

Pod predsedavanjem Nikosa Anastasiadesa, u utorak je održan sastanak Nacionalnog saveta na kojem su politički lideri bili informisani o najnovijim dešavanjima u pitanju Kipra.

Nakon sastanka portparol Vlade Kyriakos Kousios, rekao je da su sastanku, pored političkih lidera, prisustvovali i ministar spoljnih poslova Nikos Christodoulides i pregovarač kiparske Grčke Andreas Mavrogiannis.

Prema rečima portparola Vlade, „predsednik Republike upoznao je političke lidere sa najnovijim dešavanjima u kiparskom pitanju, kontaktima i razmenom mišljenja koji je imao sa predstavnicima evropskih institucija i šefovima država i vlada EU, kao i sa ostalim zvaničnicima međunarodne zajednice”.

„Takođe je informisao političke lidere o procesu koji će se pratiti tokom konferencije 5+1 u Ženevi i još jednom pozvao političke lidere da ga prate tokom ovog procesa. Sve političke stranke, osim ELAM-a, prihvatile su poziv predsednika Republike i politički lideri će biti prisutni u Ženevi“, dodao je Kyriakos Kousios.

Predsednik Republike takođe je obavestio političke lidere da će pre posete Ženevi biti još jedan sastanak Nacionalnog saveta, dok će se u međuvremenu nastaviti zasedanja savetodavne grupe koja će savetovati predsednika Republike i pregovarača.

Sa svoje strane, UN spuštaju meru očekivanja za neformalni sastanak 5 + 1, koji je zakazan za 27. – 29. april u Ženevi. Čini se da je cilj postizanje zajedničke izjave na kraju sastanka koja će se odnositi na sporazum o procesu i možda o suštini kiparskog pitanja.

Prema Jane Holl Lute, program neformalnog sastanka uključivaće prvog dana 27. aprila sastanak „upoznavanja“ svih uključenih strana. Sledećeg dana, 28. aprila, održaće se sastanak lidera dveju zajednica sa predstavnicima tri države garanta i predstavnikom UN. Pored toga, postojaće bilateralni kontakti UN-a ili eventualno strana. Prema dosadašnjim podacima, ništa nije planirano za poslednji dan 29. aprila, ali možda će biti potreban još jedan sastanak za dogovor o nastavku konsultacija. / Ibna