Kipar: Anastasiades izrazio spremnost da učestvuje na neformalnom sastanku pet zainteresovanih strana

Kipar: Anastasiades izrazio spremnost da učestvuje na neformalnom sastanku pet zainteresovanih strana

Tokom današnjeg sastanka sa specijalnim izaslanikom generalnog sekretara UN za Kipar Jane Holl Lute, u Predsedničkoj palati, predsednik Republike Kipar Nikos Anastasiades izrazio je spremnost da učestvuje u neformalnoj diskusiji pet zainteresovanih strana u okviru stavova iz pisma generalnog sekretara UN od 26. oktobra, izjavio je portparol vlade Kyriakos Kousios.

U izjavi je portparol  rekao da je „predsednik Republike danas imao sastanak sa specijalnim izaslanikom generalnog sekretara UN za Kipar Jane Holl Lute, sa kojom je održao konstruktivnu raspravu u vezi sa sazivanjem neformalnog petostranog sastanka.

Tokom sastanka, predsednik Republike izrazio je spremnost da učestvuje na neformalnom sastanku u okviru predloga iz pisma generalnog sekretara UN od 26. oktobra 2020. godine.

Takođe je izrazio očekivanje da će neformalni sastanak pet strana dovesti do značajnog nastavka razgovora, s ciljem postizanja rešenja za kiparsko pitanje u dogovorenom okviru za rešenja.

Dalje, predsednik Republike izrazio je važnost promovisanja efikasnih mera za izgradnju poverenja, kao i odgovarajućeg zahteva generalnog sekretara koji će stvoriti pozitivnu klimu i izglede za postizanje cilja – rešavanja kiparskog pitanja.

Istovremeno je primetio da jednostrane akcije ne pomažu u stvaranju prave klime, niti doprinose uspehu novog dijaloga.

Lute je predsednika obavestila o nameri generalnog sekretara UN da sazove neformalni sastanak pet strana u februaru.

“Takođe bih želeo da vas obavestim da je predsednik Republike sazvao sastanak Nacionalnog saveta za četvrtak, 14. januara, u 11 sati, kako bi o ovome obavestio političke lidere“, rekao je Kiriakos Kousios novinarima.

Jane Holl Lute sastala se potom sa liderom kiparskih Turaka Ersinom Tatarom u ponedeljak popodne.

Generalni sekretar UN-a Antonio Guterres, u svom izveštaju o svojim dobrim uslugama u kiparskom pitanju koji pokriva događaje između 19. juna i 18. decembra, sa nezvaničnom kopijom dostavljenom članicama UN-a kasno u petak popodne, o pitanju sazivanja neformalnog sastanka u sastavu 5 + 1 kaže da će „svrha ovog sastanka biti utvrđivanje da li postoji zajednički temelj za strane da pregovaraju o održivom, trajnom rešenju kiparskog pitanja u predvidivom horizontu“.

Naglašava da namerava da „pozove stranke i garante na ovaj neformalni sastanak što je pre moguće u 2021. godini. Kao što sam već mnogo puta rekao, ovaj put to mora biti drugačije, a ovaj neformalni sastanak 5 + 1 pomoći će da se razjasni stvarni obim sličnosti vizija i utvrde neophodni koraci za napredak“.

O izgledima za nastavak pregovora razgovarano je i u telefonskom razgovoru ministra spoljnih poslova Nikosa Christodoulidesa i visokog predstavnika EU za spoljnu politiku i bezbednost Josepa Borrella, objavilo je na Twitteru kiparsko Ministarstvo spoljnih poslova.

„U telefonskom razgovoru, ministar spoljnih poslova Nikos Christodoulides razgovarao je sa visokim predstavnikom EU za spoljnu politiku i bezbednost Josepom Borrellom o situaciji u istočnom Mediteranu, tekućim naporima za obnavljanje razgovora o kiparskom pitanju i odnosima EU i Turske u svetlu relevantnih zaključaka Evropskog saveta iz decembra 2020. godine“, navodi se u objavi.

U subotu su predsednica Komisije Ursula Von der Leyen i visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Josep Borrell takođe održali telekonferenciju sa predsednikom Turske Recepom Tayyipom Erdoganom. / ibna