Kipar: Anastasiades kontaktirao papu Franju

Kipar: Anastasiades kontaktirao papu Franju

Predsednik Republike Kipar Nicos Anastasiades  popodne je telefonom razgovarao sa papom Franjom I.

Tokom razgovora, predsednik kiparske Republike izrazio je zadovoljstvo mobilizacijom i nesebičnom podrškom Svete Stolice u naporima da ublaži socijalna i ekonomska opterećenja širom sveta, posebno u ovom trenutku usred pandemije.

Istovremeno, Nicos Anastasiades je upoznao papu sa situacijom na Kipru u pogledu mera preduzetih za suzbijanje pandemije koronavirusa, sa posebnim naglaskom na crkvene događaje.

Takođe je papu pozvao u službenu posetu Kipru, kada to uslovi dozvole, nakon čega je papa istakao da bi mu bilo zadovoljstvo i obaveza da što pre poseti zemlju poput Kipra koja, uprkos svemu što je prošla, uvek ostaje gostoljubiva i velikodušna.

Anastasiades je upoznao papu Franju sa odlukom Vlade da doprinese Rimokatoličkoj zajednici Svetog Egidija i Caritasovoj organizaciji donacijom u iznosu od ukupno 40 000 evra, kao opipljiv dokaz solidarnosti i duboke podrške, ali i kao izraz prijateljstva i veza koje povezuju Kipar sa Svetom Stolicom.

Papa je izrazio duboku zahvalnost kiparskom narodu i predsedniku Republike i sa zadovoljstvom primetio da Kipar i dalje prihvata izbeglice, čak i u broju većem od kapaciteta.

Na kraju, predsednik Anastasiades upoznao je papu Franju sa najnovijim dešavanjima o kiparskom pitanju, sa naglaskom na aktuelne provokativne akcije Turske u regionu Istočnog Mediterana. / ibna