Kipar: Anastasiades nastavio s mini rekonstrukcijom Vlade

Kipar: Anastasiades nastavio s mini rekonstrukcijom Vlade

Predsednik Republike Kipar Nikos Anastasiades izvršio je danas promene u sastavu članova Vlade.

Obraćajući se novinarima u predsedničkoj palati, portparol vlade Kyriakos I. Kousios rekao je da je „predsednik Republike, vršeći ovlašćenja koja su mu data Ustavom, odlučio da izvrši promene u sastavu članova Vlade:

-Michalis Hadjipantelas je imenovan za ministra zdravlja, inače je diplomirani ekonomista. Predaje ekonomiju kao specijalista na Evropskom univerzitetu.

-Ministarstvo pravde i javnog reda preuzima Stefi Drakou, advokat, vlasnik kompanije za konsultantske usluge i bivši generalni direktor Udruženja osiguravajućih društava. Bio je potpredsednik nevladine organizacije „Jednaka prava, jednake odgovornosti“ i član dvo-komunalne organizacije “win and work and talk”.

-Državna ministarka socijalne zaštite Anastasia Anthousi, farmaceut i viši zdravstveni službenik. Ona je bila zadužena za kabinet ministra zdravlja od 2013. godine.

-Predstavnik vlade Marios Pelekanos, finansijski savetnik i menadžer investicionih fondova, sa studijama u finansijskom sektoru. Predsednik je odbora direktora CLDC-a i Organizacije mladih naučnika DISI-a.

– zamenik vladinog predstavnika Niovi Parisinou, šef odnosa s javnošću u Kiparskoj trgovinsko-industrijskoj komori, sa studijama iz oblasti upravljanja ljudskim resursima i odnosa s javnošću.

Andreas Iosif, novinar sa studijama novinarstva i evropskog prava, preuzima dužnost direktora Kancelarije za štampu, dok je Viktoras Papadopoulos ustupljen iz predsedništva u Ministarstvu spoljnih poslova. Biće odgovoran za pitanja vezana za Međunarodnu štampu i prosvetiteljstvo.

Dalje, koordinacione akcije Poverenika za volontere su proširene s ciljem aktivnijeg uključivanja mladih i šireg građanstva u politička dešavanja i on je preimenovan u Poverenik za građane.

Panagiotis Sentonas imenuje se na mesto građanskog poverenika.

Sertifikacija i preuzimanje dužnosti novih ministara i vladinih zvaničnika obaviće se i stupiće na snagu od 1. jula 2021. godine.

Predsednik Republike želi da izrazi zadovoljstvo, ali i toplu zahvalnost za kreativni rad odlazećih ministara i njegovih saradnika.

Dobio sam priliku da se toplo zahvalim predsedniku Republike na časti da me imenuje za predstavnika vlade.

Dozvolite mi da izrazim zahvalnost tokom primopredaje novom predstavniku vlade “.

Upitan da li najavljene odluke sadrže razliku nakon početnih odluka za mesto ministra zdravlja, Kyriakos Kousios je rekao da su „najave, kao što su pročitane, odluke predsednika Republike i ne želim da komentarišem o bilo čemu“.

Upitan o svojoj budućnosti, Kyriakos Kousios rekao je da je „moja budućnost to što napuštam vladu. Moram reći da mi je predsednik ponudio poziciju da ostanem u vladi, ali ja sam izabrao da odem.“/ Ibna