Kipar: Anastasiades od medija traži dokaze za aferu sa “zlatnim pasošima”

Kipar: Anastasiades od medija traži dokaze za aferu sa “zlatnim pasošima”

Skandal sa „zlatnim pasošima“ i dalje izaziva turbulacije na političkoj sceni Kipra, u trenutku kada se čine napori da se ponovo pokrene dijalog između dve zajednice za rešavanje kiparskog pitanja.

Poslednji incident u vezi sa „zlatnim pasošima“ bio je članak novinara i, sada već u ostavci, direktora kiparskog izdanja novina „Katimerini“ Andreasa Parashosa, u kojem tvrdi da se Nikos Anastasiades poverio Alexisu Tsiprasu da je njegova kancelarija zaradila 300 miliona evra sa šemom „zlatnih pasoša“, sumom koju je u stvari privatnim letovima deponovao na Sejšele; te tvrdnje demantovao je predsednik SIRIZE, Alexis Tsipras, u izjavi kiparskoj novinskoj agenciji.

Portparol Vlade Kyriakos Kousios objavio je saopštenje u kojem se izražava stav o najnovijim događajima:

„Što se tiče saopštenja Sindikata pisaca o pitanju koje se pojavilo sa novinarom g. Andreasom Paraschosom i novinama u kojima je radio, kao i povodom tvrdnji da, kao što je pomenuto u saopštenju, čitav incident precizira nosioce aktivnosti i izlaže okolinu predsednika, samo želimo da istaknemo da je novinar, i u ostavci i u današnjim izjavama na radiju Politis, na najjednostavniji i nedvosmisleniji način jasno stavio do znanja da nije uveren da se predsednik Republike, ili bilo ko drugi iz predsedničke palate ili vlade obratio se izdavačima novina.

Dalje, gospodin Paraschos je izjavio da „s vremena na vreme sam pisao neverovatne stvari o predsedniku; Napisao sam članak 2018. godine sa oštrim naslovom o predsedniku Republike, a on me nije zvao niti mi pretio“.

Predsednik Republike, ili bilo koji drugi zvaničnik ili funkcioner Predsedničke palate, ni u kom slučaju se nisu uključili u to pitanje.

Štaviše, poznato je da je predsednik Republike tokom svoje 40-godišnje političke karijere u praksi dokazao da prihvata kritike štampe, ma koliko ona bila oštra prema njemu.

Ovo ističem zbog istine i pravde“.

Kiparski predsednik Nicos Anastasiades takođe je izdao sledeću pisanu izjavu:

„S tugom svedočim orkestriranom pokušaju da se ocrni moje ime, bilo tračevimaili lažnim objavama.

Uz puno poštovanje slobode medija, ali i slobode govora, za svojih 40 godina prisustva u političkim događajima naše zemlje, izbegavo sam bilo kakvu zaštitu svojih prava kao advokat, prepoznajući da angažovanje javnosti ima za posledicu neotuđivo pravo medija i njihovih predstavnika da me osuđuju ili kritikuju.

Međutim, čini se da su toleranciju na kritiku pogrešno protumačili neki koji se, čak i sa zlonamernim i lažnim publikacijama ili tračevima, smatraju dobrim Samarićanima ove zemlje i njenog naroda.

Nakon odlučnog demanta bivšeg grčkog premijera, gospodina Alexisa Tsiprasa, želeo bih da pozovem svog prijatelja novinara Andreasa Parashosa da ili potkrepi neutemeljene navode u svom nedavnom članku, ili da prizna da je bio žrtva dezinformacija“.

U vezi sa trenutnim izjavama Andreasa Parashosa, predsednik DIKO-a Nikolas Papadopoulos, kojeg Paraschos naziva stručnjakom za događaje, primećuje u objavi na Tvitteru: „Mi svakodnevno dobijamo informacije i glasine od mnogo različitih ljudi. Ispravno je tražiti istragu. Zbog toga već mesecima DIKO traži kontrolu i transparentnost i insistiramo na tome da se datoteke o naturalizaciji predaju obaveštajnim službama.“

Kiparsko udruženje novinara izdalo je ranije saopštenje u vezi s ostavkom Andreasa Paraschosa sa mesta direktora kiparskog izdanja „Kathimerini“. U saopštenju, između ostalog, CVU izražava snažno nezadovoljstvo i zabrinutost zbog tužnog kraja povodom incidenta koji uključuje članak bivšeg glavnog i odgovornog urednika „Kathimerini“, kolege novinara i člana CVU Andrea Paraschosa. U saopštenju CVU dodaje se da „ceo incident posebno pogađa slobodu izražavanja i slobodu štampe u našoj zemlji“, naglašavajući da je „ceo incident tužan, zabrinjavajući i opasan. Ostavlja izloženim ne samo izdavače-poslodavce, već i moćnike, a posebno predsednikovo okruženje“. / ibna