Kipar: Anastasiades odgovorio na tvrdnje o njegovoj korumpiranosti

Kipar: Anastasiades odgovorio na tvrdnje o njegovoj korumpiranosti

Predsednik Republike Kipar Nicos Anastasiades pokušao je da odgovori onima koji ga optužuju za korupciju rekavši da se radi o orkestriranom pokušaju nekih da, iskrivljavanjem činjenica ili glasinama, stvore percepciju da je predsednik Republike umešan je u dela korupcije, a to nije tačno.

Osvrćući se na Kiparski investicioni program, predsednik Anastasiades je priznao da postoje praznine i slabosti i nije negirao političku odgovornosti vlade za nadzor i kontrolu programa. Dodao je, međutim, da je da su građani mogli da vide ljude koji su na međunarodnom planu kritikovali Kipar i koji, kako je otvoreno izjavio, nisu članovi vlade ili vladajuće stranke. Predsednik Anastasiades je podvukao da postoji politička volja za neposrednu istragu svih slučajeva i preduzimanje drastičnih mera s jedne strane za kažnjavanje onih koji su počinili prevare, a sa druge za vraćanje kredibiliteta zemlje na međunarodnom nivou.

U isto vreme, predsednik Anastasiades govorio je o ciljanoj kampanji iskrivljavanja i manipulacije javnim mnenjem, što, kako je rekao, ima za cilj da ubedi građane da su predsednik i njegova vlada korumpirani i tobože se plaše kontrole.

Predsednik Republike osvrnuo se i na glasanje protiv državnog budžeta, rekavši da su neki došli do toga da su – pod izgovorom takozvane borbe protiv korupcije – pokušali da parališu i uruše državu, koristeći nezavisne državne funkcionere.

U vezi sa merama koje će Vlada preduzeti u borbi protiv korupcije, predsednik Republike rekao je da će one biti objavljene sutra i izrazio stav da su ove (mere) najveća intervencija ikada preduzeta u Republici Kipar čiji je cilj stvaranje najjače moguće antikorupcijske mreže. / ibna