Kipar: Anastasiades pozvao lidere EU na koordinisan pristup strateškoj vakcinaciji

Kipar: Anastasiades pozvao lidere EU na koordinisan pristup strateškoj vakcinaciji

Kiparski predsednik Nikos Anastasiades prisustvovao je jučerašnjoj video konferenciji lidera Evropske unije, tokom koje su razgovarali o načinima proširenja koordinacije za rešavanje drugog talasa pandemije koronavirusa, koji trenutno pogađa sve države članice.

U tom kontekstu, šefovi država i vlada složili su se o potrebi da rasprave daju trenutne rezultate, sa ciljem (a) definisanja specifičnog okvira za upotrebu brzih testova na antigene, (b) adresiranja višestrukih izazova koji će se pojaviti nakon odobrenja i stavljanja u promet vakcina protiv koronavirusa, posebno u pogledu snabdevanja i skladištenja vakcina; i (c) povećanje efikasnosti mera preduzetih za rešavanje drugog talasa pandemije, tako da države članice do sezone praznika mogu da ukinu stroga ograničenja.

Obraćajući se učesnicima sastanka, predsednik Anastasiades je izjavio da je Kipar spreman da radi na uspostavljanju zajedničkih standarda za upotrebu brzih testova za otkrivanje antigena, koji mogu značajno da pomognu u borbi protiv virusa.

Pozdravljajući očekivanu nabavku obećavajućih vakcina koje će se distribuirati u dovoljnim količinama svim državama članicama, naglasio je važnost razvijanja koordiniranog pristupa strategijama vakcinacije širom Evrope, što će biti presudno u borbi protiv pandemije.

Takođe je izrazio očekivanje da će se sada preduzete stroge mere isplatiti kako bi se ublažio dalji teret ekonomijama i izbegle dodatne neizvesnosti među građanima.

Nadamo se, zaključio je, da će situacija u bliskoj budućnosti biti takva da omogući ublažavanje mera tako da  proslava Božića na kraju veoma teške godine  bude što normalnija za sve.

Na početku telekonferencije, predsednik Evropskog saveta Charles Michel i nemačka kancelarka Angela Merkel osvrnuli su se na potrebu trenutnog odobrenja sporazuma postignutog sa Evropskim parlamentom o Višegodišnjem finansijskom okviru za narednih sedam godina, što će omogućiti pravovremena isplata državama članicama onih resursa koji će pomoći ekonomskom oporavku. / ibna