Kipar: Anastasiades pozvao Putina na intervenciju prema Turskoj

Kipar: Anastasiades pozvao Putina na intervenciju prema Turskoj

Kiparski predsjednik Nicos Anastasiades zatražio je intervenciju predsednika Ruske Federacije prema Turskoj, kako bi je uverio da okonča svoje nezakonite radnje i doprinese rešenju kiparskog pitanja, izjavio je portparol vlade Kyriakos Kousios.

Obraćajući se u četvrtak novinarima u Predsedničkoj palati, Kousios je rekao da je „predsednik Republike danas vodio dug telefonski razgovor sa predsednikom Ruske Federacije Vladimirom Putinom. Rasprava se odvijala u prijateljskoj atmosferi i trajala je više od 45 minuta.

Predsednik Anastasiades zahvalio je predsedniku Putinu na dugogodišnjoj saradnji i podršci Ruske Federacije Republici Kipar, a posebno se pozvao na doprinos Ruske Federacije u izradi konačnog teksta poslednje rezolucije Saveta bezbednosti UN-a o obnavljanje mandata UNFICYP-a.

Predsednik Kipra je predsednika Putina obavestio o nezakonitim radnjama Turske u Ekskluzivnoj ekonomskoj zoni Republike Kipar i o najnovijem NAVTEX obaveštenju, koje je izdala Turska, kao i o prisustvu istraživačkog broda Barbaros u EEZ Kipra.

Takve akcije, naglasio je, zaoštravaju ionako naelekrisanu situaciju i kontraproduktivne su stvaranju čvrste klime za nastavak pregovora kako bi se postiglo sveobuhvatno rešenje kiparskog pitanja koje, kako je naglasio, predstavlja prioritet. Istovremeno, potvrdio je čvrstu opredeljenost za rešenje kiparskog pitanja nastavkom razgovora na temelju rezolucija UN-a.

Objasnio je predsedniku Putinu da su tvrdnje Turske da deluje u kontekstu zaštite prava zajednice kiparskih Turaka neosnovane jer:

-Turska osporava i zahteva 44% EEZ Republike Cipar, što očito utiče na prava zajednice kiparskih Turaka.

-Republika Kipar je obezbedila prava zajednice kiparskih Turaka relevantnim zakonskim rešenjima, ali i predlozima samog predsednika Republike.

Predsednik Kipra se osvrnuo na pitanje Famaguste i pretnje Turske otvaranjem i naseljavanjem ograđenog grada, kršeći relevantne rezolucije SB UN-a i pozvao na ruskog predsednika da interveniše smatrajući da bi takva intervencija bila katalitička i odmah bi donela rezultate.

Takođe je pozvao ruskog predsednika da interveniše prema Turskoj, kako bi uverio ovu zemlju da prekine nezakonite radnje, a istovremeno je izrazio odlučnost da nastavi razgovore o pravednom, održivom i operativnom rešenju kiparskog pitanja.

Sa svoje strane, ruski predsednik je uveravao kiparskog kolegu da s velikom zabrinutošću prati situaciju u Istočnom Mediteranu i razvoj događaja u EEZ Republike Kipar, naglašavajući da se Rusija uvek zalaže za rešavanje sporova pregovorima na principima međunarodnog prava.

Obećao je da će intervenisati prema turskom predsedniku Erdoganu kako bi se ublažila kriza, ali i da će se uključiti u kreativni dijalog za rešavanje kiparskog pitanja.

Naglasio je da je posebno zadovoljan stavom predsednika Anastasiadesa i njegovom spremnošću da ponovo pokrene pregovore, kao i predlozima za zaštitu prava kiparskih Turaka, obećavši da će to preneti Erdoganu.

Pored toga, ruski predsednik je izrazio nadu da će se aviolinija Kipar – Rusija ponovo aktivirati.

Osvrnuo se i na Rezoluciju Predstavničkog doma koja je osudila postojanje i delovanje nefašističkih i neonacističkih pokreta u Europi, izrazivši zadovoljstvo tim pitanjem.

Podsetio je da je ove godine obeleženo 60. godišnjica nezavisnosti Republike Kipar, a Rusija je bila jedna od prvih država koja ju je priznala. Takođe je rekao da će u Rusiji biti održan niz događaja po tom pitanju.

Tokom razgovora sa predsjednikom Republike Kipar, rekao je da je sretan što su uprkos poteškoćama koje su nastale zbog pandemije ministarstva dveju zemalja nastavile sarađivati. Međutim, mere su nažalost uticale na trgovinsku saradnju, što je rezultiralo značajnim smanjenjem trgovinske razmene u prva četiri meseca godine. Stoga je predsednik Putin predložio sastanak Međuvladine komisije za ekonomsku suradnju Rusija-Kipar što je pre moguće i zatražio da predsednik Anastasiadesa imenuje kiparskog kopredsednika. Predsednik Anastasiades je izjavio da će to učiniti odmah.

Srdačno se zahvalio istovremeno izrazivši veliku zahvalnost na pomoći i pomoći Republike Kipar za vraćanje ruskih državljana tokom pandemije.

Predsednik Putin obavestio je predsednika Republike da će ministar spoljnih poslova Ruske Federacije Sergej Lavrov otputovati na Kipar 8. septembra radi detaljnijeg pregleda događaja i zajedničkih odluka o akcijama za obezbeđenje mira i stabilnosti u Istočnom Mediteranu.

Predsednik Putin pozvao je predsednika Anastasiadisa da poseti Rusiju i održe razgovore čim to uslovi dozvole. Predsjednik Anastasiades prihvatio je poziv.

Predsednik Republike izrazio je predsedniku Putinu želju Republike Kipar da i dalje ima izvanredne odnose sa Ruskom Federacijom, koji se neprestano nadograđuju, a predsednik Putin pozdravio je ovu izjavu i potvrdio da će Ruska Federacija raditi u ovom pravcu“. / ibna