Kipar: Anastasiades primio godišnji izveštaj Evropskog revizorskog suda

Kipar: Anastasiades primio godišnji izveštaj Evropskog revizorskog suda

Član Evropskog revizorskog suda suda Lazaros Lazarou predao je u četvrtak ujutro kiparskom predsedniku NIosu Anastasiadesu Gorišnjji izveštaj o radu ovog Suda.

Predstavljajući izveštaj, Lazaros Lazarou rekao je da „imam čast da vam predstavim godišnji izveštaj Evropskog revizorskog suda za 2019. Ne postoji ništa vanredno što se tiče Kipra.

Sve što moram da kažem je da Kipar ima odlične performanse u pogledu apsorpcije (iznosi iz fondova EU), na najvišem je nivou u poređenju sa drugim zemljama, i kao revizor EU i kao kiparski građanin ponosan sam na način na koji vlada agencije upravljaju evropskim fondovima. Nemamo komentara po ovom pitanju.

Postoji dobro upravljanje i, znajući način rada, siguran sam da ćemo imati potpunu apsorpciju na kraju programskog perioda, kao i u prethodnim periodima. “

Primajući izveštaj, predsednik Republike Kipar rekao je da je „zaista zadovoljan činjenicom da je Kipar, kao rezultat pravilnog planiranja izuzetnih tehnokrata koje imamo, uspeo da kroz vladino planiranje apsorbuje ono što pripada našoj zemlji i biti rangiran na prvim mestima.

Jednako je važna činjenica da nema zloupotrebe ili nužno dokaza o korupciji, a to je od velikog značaja.

Želim da verujem da će, uz saradnju političkih snaga, biti izvršene neophodne reforme i konačno ćemo moći da apsorbujemo ono što Fond za oporavak i koheziju pruža, a to je 1,2 milijarde evra.

Još jednom želim da vam se zahvalim na važnim uslugama koje nudite Revizorskom sudu EU, ali i da podelim sa vama ono što vas čini ponosnim, a to je napredak koji naša zemlja pokazuje i doslednost prema svojim obavezama, ali i njene prava“.

Kao odgovor, Lazaros Lazarou je izjavio da ste „dodirnuli vrlo važno pitanje, jer sredstva koja će Kipar dobiti od Fonda za oporavak zavise od toga da li će se sprovesti potrebne reforme. Stoga, nemojte uzimati zdravo za gotovo da ćemo dobiti iznose koje ste naveli. Zavisi od toga da li ćemo uspeti da realizujemo neophodne reforme.“

Sa svoje strane, predsednik Anastasiades je rekao da želi da veruje “da će političke snage sarađivati, jer se to tiče Kipra u celini, a ne selektivne politike bilo koje vlade. Verujem u patriotizam, verujem u političku zrelost; uprkos toksičnoj klimi koja bi mogla da vlada u predizbornim periodima, i da će, kada za to dođe vreme, svi pokazati potreban patriotizam. Zbog toga verujem i nadam se da ćemo, kao i do sada, omogućiti da apsorbujemo ono što Fond za oporavak pruža.“ / ibna