Kipar: Anastasiades putuje u Atinu na proslavu 200. godišnjice početka grčkog rata za nezavisnost

Kipar: Anastasiades putuje u Atinu na proslavu 200. godišnjice početka grčkog rata za nezavisnost

Kiparski predsednik Nikos Anastasiades otputovaće u Atinu da prisustvuje svečanim događajima koje Helenska Republika organizuje povodom 200 godina od Grčke revolucije 1821. godine.

Anastasiades će  predstavljati Republiku Kipar na vojnoj paradi koja će se održati 25. marta u Atini, u prisustvu predsednice Helenske Republike M. Katerina Sakellaropoulou. Takođe će imati kontakte sa političkim rukovodstvom Grčke i stranim zvaničnicima.

Konkretno, u sredu, 24. marta, u 11.45 ujutru (po lokalnom vremenu), predsednik Anastasiades će imati privatni sastanak sa grčkim premijerom Kyriakosom Mitsotakisom u palati Maximos, nakon čega će održati konferenciju za novinare.

Nakon toga, kiparski predsednik će se u predsedničkoj palati sastati sa predsednicom Helenske Republike Katerinom Sakellaropoulou.

U sredu popodne u 17:15, predsednik Republike imaće bilateralni sastanak sa novim premijerom Ruske Federacije Mihail Mišustinom koji će takođe prisustvovati proslavama u Atini na poziv grčke vlade.

Kasnije tokom dana, predsednik Republike, u pratnji supruge Andri Anastasijades, posetiće u Nacionalnoj galeriji izložbu dela povezanih sa revolucijom 1821. godine.

Potom će predsednik Anastasijades prisustvovati zvaničnoj večeri koju u predsedničkoj palati priređuje predsednica Helenske Republike u čast lidera država pozvanih da učestvuju na svečanostima.

25. marta, u 10 sati, predsednik Anastasiades prisustvovaće vojnoj paradi koja će se održati na trgu Sintagma. Odmah nakon parade, predsednik i premijer Grčke, kao i pozvani šefovi država, uključujući predsednika Anastasiadesa, kratkoće se obratiti prisutnima. / ibna