Kipar: Anastasiades putuje u Brisel

Kipar: Anastasiades putuje u Brisel

Kiparski predsednik Nicos Anastasiades otputovaće u sredu 19. februara u Brisel, gde će učestvovati u radu vanredne sednice Evropskog saveta, koji će biti održan 20. februara. Samit će se baviti pitanjima koja se odnose na Višegodišnji finansijski okvir 2021-2027.

Tokom boravka u Briselu, predsednik Anastasiades će imati bilateralne susrete sa novim predsednicima institucija EU. Ovo su prvi formalni sastanci koje će predsednik Kipra održati sa predsednicima evropskih institucija. Konkretno, predsednik Anastasiades će sutra imati radni ručak sa predsednikom Evropskog saveta Charlesom Michelom, dok će se popodne sastati sa predsednikom Evropskog parlamenta Davidom Sassolijem. U četvrtak, 20. februara, kiparski predsednik će se sastati sa predsednicom Evropske komisije Ursulom von der Leyen.

Tokom posete, predsednik Kipra će se takođe sastati sa predsednikom Evropske narodne stranke Donaldom Tuskom. U sklopu samita, Nicos Anastasiades će takođe imati priliku da razgovara sa šefovima država ili vlada. Tokom ovih kontakata, predsednik Anastasiades će pokrenuti razgovore o temama vezanim za najnovija dešavanja u vezi sa kiparskim pitanjima, uključujući ilegalne aktivnosti Turske u okviru kiparske Ekskluzivne ekonomske zone, kao i u ograđenom gradu Famagusta. Predsednika Republike u Briselu pratiće portparol vlade Kyriakos Kousios. / ibna