Kipar: Anastasiades se sastao sa Netanijahuom u Jerusalimu

Kipar: Anastasiades se sastao sa Netanijahuom u Jerusalimu

Kiparski predsednik Nikos Anastasiades i izraelski premijer Benjamin Netanijahu razgovarali su u nedelju uveče o naporima na rešavanju zajedničkih izazova i problema poput posledica pandemije koronavirusa.

Obraćajući se medijima uoči radne večere u Jerusalimu, gde je predsednik Kipra boravio u radnoj poseti, obojica su naglasili odlične odnose dve zemlje u svim oblastima, napominjući izglede za njihovo dalje jačanje.

Pozdravljajući predsednika Anastasiadesa, Netanijahu je između ostalog izjavio da je kiparski šef države veliki prijatelj Izraela, ali i njegov lični, napominjući da od njegovog izbora 2013. godine neumorno i efikasno rade na izgradnji odvojene saradnje dve zemlje, koja neprestano jača.

Osvrćući se na područja saradnje, Benjamin Netaniahu je zabeležio oblasti energetike, upravljanja vodama, turizma, javne bezbednosti, ali i zdravstva, posebno kroz napore na suzbijanju pandemije koronavirusa.

Takođe se zahvalio Kipru na spremnosti da prizna izraelske pasoše za vakcinaciju, nešto što je rekao da će njegova zemlja učiniti za Kipar.

Dodao je da to otvara izglede za početak turističke razmene između dve zemlje u bliskoj budućnosti.

Na polju energetike, izraelski premijer je naglasio da će se nastaviti zajednički rad na gasovodu EastMed, za koji se očekuje da otvori nove perspektive, i napomenuo da je u tom pogledu dobio dobre predloge od grčkog premijera tokom njegove nedavne posete Izraelu.

Dodao je da Abrahamov sporazum otvara nove horizonte saradnje u regionu, koji bi mogao da obuhvati i Kipar.

Sa svoje strane, predsednik Anastasiades izjavio je da činjenica da ga u ovoj radnoj poseti Izraelu prate četiri ministra – spoljnih poslova, odbrane, energetike i zamenik ministra turizma – koji su svi održali odvojene sastanke sa svojim izraelskim kolegama, ističe stratešku dubinu odnosa dve zemlje.

Dodao je da će sa premijerom Netaniahuom razgovarati o pitanjima vezanim za borbu protiv pandemije koronavirusa i načine za njihovo ublažavanje, napominjući da je vakcinacija izuzetno važno sredstvo za zaustavljanje pandemije.

Takođe je čestitao premijeru na pravovremenim naporima njegove vlade na vakcinaciji zbog čega je Izrael postao svetski šampion u tom pogledu, jer je polovina stanovništva zemlje vakcinisana i rezultati su već vidljivi.

Dodao je da se raduje što će iz Izraela saznati više o veoma uspešnom procesu vakcinacije i razmotriti načine za produbljivanje saradnje u ovoj oblasti.

Takođe je rekao da će tokom radne večere imati priliku da razmene mišljenja o predlogu Izraela u vezi sa „Zelenim pasošem“ s obzirom na obnavljanje slobodnog kretanja, što je od velike važnosti za Kipar s obzirom na njegovu zavisnost od turizma .

„U tom cilju, drago mi je da vas obavestim da je postignut sporazum između nadležnih organa naših zemalja na osnovu kojeg od 1. aprila 2021. izraelski državljani koji su vakcinisani vakcinom koju je odobrila Evropska agencija za lekove neće treba da pokaže PCR test da bi putovao na Kipar ili otići u samoizolaciju po dolasku.

Takođe sam zainteresovan da čujem od premijera o novom lečenju COVID-19 koji se razvija u Medicinskom centru Ichilov u Tel Avivu, imajući u vidu da su se naše nadležne vlasti dogovorile da Kipar učestvuje u kliničkim ispitivanjima.”

U vezi sa bilateralnim odnosima, predsednik Anastasiades je rekao da se ponovo potvrđuje odlična saradnja, ali i sinergije koje su uspostavljene i bilateralno i multilateralno, dok će se razmotriti načini dalje saradnje u energetskom sektoru, uglavnom u projektima kao što su EastMed gasovod i Interkonektor Eurasia.

Osvrćući se na kiparsko pitanje, predsednik je rekao da će izraelskog premijera upoznati sa razvojem događaja i naglasio da je oblik traženog rešenja dvozonalna federacija dve zajednice zasnovana na relevantnim rezolucijama Saveta bezbednosti UN i principima i vrednostima EU. / ibna