Kipar: Anastasiades telefonom razgovarao sa Macronom

Kipar: Anastasiades telefonom razgovarao sa Macronom

U sklopu redovnih kontakata, kiparski predsednik Nikos Anastasiades razgovarao je u nedelju popodne telefonom sa francuskim kolegom Emmanuelom Macronom, navodi se u pisanoj izjavi portparola vlade Kyriakosa Kousiosa.

Tokom razgovora, dvojica predsednika su razmenili mišljenja o najnovijim dešavanjima po pitanju Kipra u vezi sa očekivanim sazivanjem neformalnog sastanka „5 + 1“, čija će svrha biti postizanje sporazuma o nastavku pregovaračkog procesa.

Predsednik Anastasiades preneo je sagovorniku spremnost da što pre učestvuje u suštinskim razgovorima pod pokroviteljstvom generalnog sekretara UN, nastavljajući od tačke na kojoj su zaustavljeni na konferenciji u Crans Montani.

Cilj naše strane, podvukao je predsednik Anastasiades, uvek je postizanje sveobuhvatnog, održivog i trajnog rešenja dvozonske federacije dve zajednice zasnovane na rezolucijama Saveta bezbednosti UN, kao i na principima i vrednostima Evropske unije. S obzirom na to da je Francuska jedna od stalnih članica Saveta bezbednosti, predsednik Anastasiades je istakao ulogu koju Pariz može da odigra, posebno po pitanju bezbednosti i primene kiparskog sporazuma o poravnanju.

Predsednik Macron je potvrdio punu podršku Francuske nastavku pregovora usmerenih na rešavanje kiparskog pitanja na osnovu relevantnih rezolucija Saveta bezbednosti UN i principa i vrednosti EU.

Dvojica lidera takođe su imali priliku da razgovaraju o pitanjima vezanim za predstojeće sednice Evropskog saveta. Posebno je pomenut Samitu zakazan za sledeći mesec, kada se očekuje da će se pitanje Turske ponovo raspravljati na osnovu odgovarajućeg Izveštaja koji će podneti visoki predstavnik EU Josep Borrell, kroz koji će Turska pokazati opipljivu i iskrenu volju za poboljšanje odnosa sa Evropskom unijom i sa svim državama članicama, kroz konkretne akcije koje će biti trajnog karaktera.

Predsednik Macron ponovio je posvećenost Pariza strateški važnom odnosu Kipar-Francuska koji ima za cilj zajedničko rešavanje izazova u mediteranskom basenu, jer dve zemlje dele istu viziju mira i stabilnosti u širem regionu.

Takođe se osvrnuo na odličnu i blisku saradnju dveju zemalja na širokom spektru pitanja, uključujući ona koja su na evropskom dnevnom redu i na koja će biti pozvani šefovi država i vlada „27“. / Ibna