Kipar: Anastasiades telefonom razgovarao sa Merkel

Kipar: Anastasiades telefonom razgovarao sa Merkel

Predsednik Republike Kipar Nikos Anastasijades je u četvrtak uveče održao telekonferenciju sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel.

U izjavi za medije, nakon telekonferencije, Anastasiades je rekao da je imao  “dug, ali i prilično kreativan razgovor sa gospođom Merkel, koji je deo brifinga i napora koje činimo da bi intervencijama prijatelja država članica stvoriti izglede, da neformalni sastanak od pet strana stvori uslove koji će omogućiti generalnom sekretaru UN-a da nastavi sa suštinskim dijalogom o kiparskom problemu, odnosno da sazove novu konferenciju o kiparskom pitanju“.

„Imao sam priliku da ponovim svoju odlučnost da budem dovoljno kreativan da prisustvujem neformalnoj konferenciji pet strana, insistirajući, naravno, da rešenje ne može da pređe parametre rezolucija UN, a još manje da krši evropsku tekovinu. Mi smo i ostaćemo, kao što sam joj objasnio, zemlja EU i za to tražimo pomoć EU, tako da svojim prisustvom osigurava da ono što bude dogovoreno bude kompatibilno sa evropskim tekovinama “, nastavio je predsednik .

„Istovremeno smo imali priliku da razgovaramo o sastanku Evropskog saveta od 25. do 26. marta, gde je, među pitanjima o kojima treba razgovarati, i imigracija, koja definitivno utiče na sastav stanovništva Republike Kipar, a posebno zajednice kiparskih Grka, zbog protoka izbeglica iz Turske “.

„Zamolio sam je da turskom predsedniku, sa kojim će imati telekonferenciju, prenese da Turska treba da se kloni provokacija, da izbegava sve što bi moglo uticati na status quo u Famagusti, da bi istovremeno trebalo da želi pozitivnu agendu za stvaranje uslova koji neće ignorisati nijednu državu članicu i, što je još važnije po pitanju izbegličkih tokova, da konačno preduzmu takve mere kako bi ovo moglo biti zautavljeno”.

Merkelova je izrazila spremnost da pomogne u nastojanju da se izbegnu bilo kakve provokativne akcije Turske, istovremeno rekavši da je pozitivno pomogla da EU bude prisutna, ali i da pruži svaku pomoć sa pravne tačke gledišta ili na drugi način“, zaključio je Anastasiades. / ibna