Kipar: Anastasiades ućutkao izjave da nije odlučno odbacio rešenje sa dve države na ostrvu

Kipar: Anastasiades ućutkao izjave da nije odlučno odbacio rešenje sa dve države na ostrvu

Predsednik Republike Kipar odgovorio je u pisanoj izjavi lideru zajednice kiparskih Turaka Ersinu Tataru, koji je u jednom intervjuu izjavio da Nikos Anastasiades nije odlučno odbacio rešenje države Kipra sa dve države na ostrvu.

U saopštenju predsednika Republike Kipar navodi se:

„Kao odgovor na ono što je gospodin Ersin Tatar lažno tvrdio odgovarajući na pitanje turskog kanala na engleskom jeziku, navodeći da nisam izričito isključio rešenje dve države kada ga je pokrenuo tokom našeg prvog sastanka, kao i da sam, u osnovi, očekivao takav stav zbog njegovih izjava i stavova kako u prošlosti, tako i tokom predizbornog perioda na okupiranim teritorijama, želeo bih da kažem sledeće:

Tokom mog sastanka sa gospodinom Tatarom, moj stav je ostao jasan; da jedino moguće rešenje leži u sporazumima o samitu, odlukama i rezolucijama Saveta bezbednosti UN i u skladu sa principima i vrednostima EU.

Kada je gospodin Tatar tokom našeg sastanka pokrenuo pitanje rešenja za dve države, ja ne samo da sam ga odbacio, već sam uz to argumentovao i izjavio, pored onoga što sam ranije rekao, da niko na međunarodnom nivou u UN, a posebno EU, neće prihvatiti takvo rešenje.

Prema tome, ono što gospodin Tatar tvrdi nije samo neistina, već takođe pokreće sumnje u vezi sa njegovim motivima s obzirom na inicijativu generalnog sekretara UN.

U isto vreme, takve tvrdnje dovode u pitanje iskrenost koja bi među nama trebalo da postoji za dobro Kipra.

Poslednji put pozivam Tursku i gospodina Tatara da shvate da pravedno, funkcionalno i održivo rešenje kiparskog problema neće biti postignuto na ovakav način, već istinskom političkom voljom u korist kiparskog naroda, kiparskih Grka i kiparskih Turaka, na osnovu sporazuma o samitu, rezolucija i odluka UN-a, konvergencija postignutih u razgovorima, okvira generalnog sekretara, međunarodnog prava i principa i vrednosti EU“. / ibna