Kipar: Anastasiadesova intervencija tokom 75. sednice Generalne skupštine UN, sutra putuje u Brisel

Kipar: Anastasiadesova intervencija tokom 75. sednice Generalne skupštine UN, sutra putuje u Brisel

Kiparski predsednik Nikos Anastasijades putuje sutra u Brisel kako bi prisustvovao Specijalnom samitu Evropskog saveta koji će se održati 24. i 25. septembra.

Među temama o kojima će se raspravljati na Evropskom savetu su jedinstveno tržište, industrijska politika i digitalna dimenzija, kao i spoljni odnosi, uglavnom sa Turskom i Kinom. Učesnici Samita će takođe razmotriti situaciju u vezi sa pandemijom koronavirusa.

Predsednika Anastasiadesa pratiće portparol vlade Kyriakos Kousios.

Ranije danas, Nikos Anastasijades nastavio je sa virtuelnom izjavom tokom svečane sednice povodom 75. godišnjice Ujedinjenih nacija u Njujorku.

Kiparski predsednik je primetio da „na 75. godišnjicu svog osnivanja Ujedinjene nacije ostaju od suštinskog značaja, i dalje predstavljajući temelj međunarodne saradnje za kolektivnu bezbednost, mirno rešavanje sporova i zaštitu univerzalnih ljudskih prava.

Razlog postojanja Ujedinjenih nacija neophodan je kao i uvek do sada: spas čovečanstva od ratne pošasti“.

„Ali to se može postići samo ako se pridržavamo zabrane upotrebe sile, kao i sistema kolektivne bezbednosti, stvorenog za suzbijanje agresivnih akcija, uz puno poštovanje principa suverene jednakosti svih država”, primetio je Anastasiades.

„Ovo je najosnovniji aksiom postojanja Ujedinjenih nacija“, rekao je kiparski predsednik, „kao i mera njihovog značaja i efikasnosti“.

„Istovremeno, UN je neraskidivo povezan sa borbom i vizijom svih naših građana za bolji i pravedniji svet. Ovo je takođe duh ambiciozne političke deklaracije koju smo danas odobrili“, nastavio je Nicos Anastasiades, dodajući da„ reči, međutim, imaju vrednost samo u onoj meri u kojoj su propraćene akcijama“.

„Očekivali bismo da ćemo do sada imati ravnopravniji i humaniji svet, bez oružanih sukoba, kršenja suvereniteta i kršenja suverenih prava nacija, nasilnih migracija, nejednakosti, uništavanja kulturnog nasleđa ili širenja oružja za masovno uništavanje.

Da bismo postigli ovaj cilj, današnji događaj pruža nam priliku za razmišljanje i samokritiku i ne bismo smeli da izbegavamo da priznamo svoje slabosti, jer je to jedini način da ih rešimo“, rekao je Nikos Anastasiadis.

Kiparski predsednik je dalje primetio da bismo se trebali usredsrediti na dva najveća izazova sa kojima se suočavamo:

„Napokon se moramo pridržavati temeljnih principa Povelje, što znači približavanje transnacionalnom ponašanju, koje se zasniva na pravilima, a ne na sili. Ovo je jedini način da se postigne istinska odgovornost i eliminišu dvostruki standardi ”.

„Male države su i dalje u nemilosti moćnih država, koje se ne suočavaju sa posledicama zbog nepravednih i nezakonitih radnji, uprkos pravilima koja je mukotrpno razvila međunarodna zajednica“, naglasio je Anastasiades.

Kiparski predsednik je nastavio: „Moja zemlja, Kipar, koja i dalje pati od posledica ilegalne turske invazije 1974. godine, sada trpi novu tursku invaziju na svoje teritorijalne vode, istovremeno se suočavajući sa turskim pretnjama da će da otvore zatvoreni grad Famagusta, kršeći relevantne rezolucije Saveta bezbednosti“.

„Računamo i oslanjamo se na generalnog sekretara i sve države članice UN da zaštite našu nezavisnost, suverenitet i teritorijalni integritet, u skladu sa međunarodnim pravom, uključujući Povelju i rezolucije Ujedinjenih nacija“.

„Drugi izazov“, nastavio je Anastasiades, „odnosi se na egzistencijalnu pretnju klimatskim promenama. Neke od naših zemalja u bliskoj budućnosti mogu postati nenaseljive, uprkos njihovom ograničenom doprinosu fenomenu “.

„Ne mogu biti izuzeci od kolektivne, odlučne i neposredne akcije“.

„Naša poruka današnjem svetu, ali takođe i obećanje jedni drugima, trebalo bi da bude da su se Ujedinjene nacije pokazale vitalnim i nezamenljivim, ali nema mesta samozadovoljstvu jer se pojavljuju nove pretnje pre nego što se snađemo sa starim“.

„Jačanje, fleksibilnost i reforma Ujedinjenih nacija najbolja su investicija koju možemo učiniti za sebe i za buduće generacije“, zaključio je predsednik Republike Kipar.