Kipar: Angelides na sastanku ministara odbrane EU predložio formiranje rezervnog mehanizma

Kipar: Angelides na sastanku ministara odbrane EU predložio formiranje rezervnog mehanizma

Ministar odbrane Kipra Savvas Angelides predložio je tokom telekonferencije formiranje inovativnog i vanrednog rezervnog mehanizma kroz koji će ministarstva odbrane država članica EU moći bolje da odgovore na trenutne poteškoće u snabdevanju vojnom i medicinskom opremom. Angelides je izrazio mišljenje da se takav mehanizam može formirati i trajati sve dok su pandemijski efekti evidentni kao i da mogu biti model i najbolja praksa za druge periode krize.

Tokom telekonferencije, ministri odbrane razmenjivali su mišljenja o doprinosu oružanih snaga sprovođenju mera u svakoj zemlji. Kiparski ministar se posebno osvrnuo na načine na koje Nacionalna garda doprinosi kontroli poštovanja odredbi, kako sa logističkom podrškom, tako i sa radnom snagom.

Takođe je predložio razmenu iskustava i najboljih praksi između država članica EU o načinu na koji se oružane snage nose sa krizom COVID-19.

Konačno, ministri odbrane EU razmotrili su posledice pandemije na misije i operacije EU u trećim zemljama, u skladu sa Zajedničkom bezbednosnom i odbrambenom politikom. Saglasili su se da će uložiti sve napore kako bi obezedili zdravlje osoblja uz zadržavanje efikasnosti operacija i misija./ibna