Kipar: Angelidis učestvovao u telekonferenciji ministara odbrane država članica EU

Kipar: Angelidis učestvovao u telekonferenciji ministara odbrane država članica EU

Ministri odbrane zemalja članica EU odžali su danas telekonferenciju na kojoj su razmotreni načini za povećanje angažmana EU na operativnom nivou i odbrambene inicijative i strukture za postizanje željenog nivoa ambicija Zajedničke politike odbrane i bezbednosti.

U svom izlaganju, ministar odbrane Republike Kipar Savvas Angelides osvrnuo se na jačanje operativnih mogućnosti EU i istakao da je Republika Kipar, i pored male veličine i stalne turske pretnje, uvek težila da poveća svoj doprinos kolegama iz EU.

Upoznao je svoje kolege s nastavkom nezakonitih aktivnosti Turske u Ekskluzivnoj ekonomskoj zoni Republike Kipar i osudio nastavke i napore Turske za destabilizaciju šireg regiona Istočnog Mediterana, naglašavajući potrebu za prisustvom EU na moru.

Savvas Angelides se takođe osvrnuo na potrebu da globalne pretnje budu globalno priznate, kako bi se formirao Strateški kompas i usvojile najbolje opcije za instrumentalizaciju odredbi Ugovora o uzajamnoj pomoći EU, što je srž evropske solidarnosti.

Ministar odbrane je takođe učestvovao na sastanku Upravnog odbora Evropske odbrambene agencije (EDA), na kome je razgovarano o ulozi Agencije u razvoju odbrambenih sposobnosti u vreme subverzivnih izazova. Konkretno, razgovori su se fokusirali na mogućnosti promovisanja EDA kao platforme ministarstava odbrane država članica u određivanju prioriteta, podršci projektima i sinergiji, kao i njihovom većem učešću u širim evropskim politikama. / ibna