Kipar: Annita Demetriou iz DISY prva žena na čelu Predstavničkog doma

Kipar: Annita Demetriou iz DISY prva žena na čelu Predstavničkog doma

Poslanica kiparskog Demokratskog saveza (DISY) Annita Demetriou izabrana je u četvrtak za predsednicu Predstavničkog doma i prva je žena koja je ikada zauzela ovu funkciju na Kipru.

Dimitriou je u drugom krugu dobila 25 glasova. Izglasali su je poslanici DISY-a, Demokratskog fronta (DIPA) i ELAM-a, prešavši 22 glasa koja su bila potrebna za izbor u drugom krugu glasanja.

Izborni proces na plenarnoj sednici Predstavničkog doma za novog predsednika započeo je u četvrtak popodne, pošto je održano prvo zasedanje novog zakonodavnog tela koje je proizašlo iz izbora 30. maja.

Održana su dva kruga glasanja, jer niko od kandidata nije uspeo da sakupi potreban broj glasova za izbor u prvom krugu.

Kandidati za prvi krug bili su generalni sekretar AKEL-a Antros Kyprianou, poslanica DISY-a Annita Demetriou, predsednik DIPA-e Marios Karoyan, predsednik Pokreta ekologa-građanske saradnje Charalambos Theopempou, predsednik EDEK-a Marinos Sizopoulos, predsednik ELAM-a Christos Christou i predsednik DIKO-a Nikolas Papadopoulos.

U drugom krugu, pre glasanja, Christos Christou iz ELAM-a povukao je kandidaturu.

Lideri stranke čestitali su novoj predsednici Predstavničkog doma na izboru i obavezali se da će sarađivati s njom u izvršavanju teškog zadatka.

Annita Demetriou rođena je u Troullosu 18. oktobra 1985. Studirala je društvene i političke nauke na Univerzitetu na Kipru. Potom je magistrirala na međunarodnim odnosima i evropskim studijama na Univerzitetu u Kentu. / Ibna