Kipar bi mogao da dobije prvi plutajući vetropark

Kipar bi mogao da dobije prvi plutajući vetropark

Očekuje se da će Kipar uskoro dobiti svoj prvi plutajući vetropark u okviru Ekskluzivne ekonomske zone.

Grčko naučno udruženje za energiju vetra (ELETAEN) i Kiparsko udruženje za vetroenergiju (SAEK), prema rečoma izvršnog direktora SAEK-a Christosua Tsigisua, planiraju da uskoro dostave sveobuhvatan predlog Ministarstvu energetike za izgradnju ovog projekta.

Kao što je generalni direktor SAEK-a istakao tokom razgovora za InBusinessNevs, „more, a posebno plutajući vetroparkovi, predstavljaju budućnost vetroelektrana“.

Nicosia ima cilj da predloži projekat kao PCI (Projekti od zajedničkog interesa Evropske unije), a SAEK bi bio telo koje će da implementira projekat do 2021. godine.

Plutajuće postrojenje će imati snagu preko 100 MV i razvijaće se u okviru kiparske EEZ.

Saradnja sa Grčkom smatra se preduslovom jer najmanje dve zemlje moraju biti međusobno povezane da bi se projekt mogao prijaviti u kategoriju PCI.

Smatra se da je SAEK već osigurao podršku vlade u Nikoziji.

“Moguće je prikupiti ozbiljna sredstva od EU, jer govorimo o energetskom projektu od zajedničkog interesa, koji između ostalog uključuje istraživanja i inovacije – terminologiju koju koriste organi koji traže finansiranje iz EU”, Tsigis je ranije rekao za InBusinessNevs.

Projekt se, prema SAEK-u, vrti oko budućih ciljeva Kipra u vezi sa obnovljiveim izvorima energije (RES) do 2030. godine.

Napominje se da trenutno na Kipru radi šest vetroparkova, koji sa 4,7% doprinose u proizvodnji električne energije iz RES.

Radi se o investicijama članova SAEK-a, koje iznose 350 miliona evra.

SAEK pojašnjava da izgradnja vetroelektrane (koja uključuje pronalazak pogodnog područja, instaliranje sistema za merenje i beleženje potencijala vetra za 1-2 godine, finalizaciju lokacije, licenciranje, izgradnju i rad) zahteva veće početno ulaganje novca i vremena od fotonaponskih i/ili drugih RES sistema. / ibna