Kipar: Blinken najavio puni angažman SAD u rešavanje kiparskog pitanja

Kipar: Blinken najavio puni angažman SAD u rešavanje kiparskog pitanja

Američki državni sekretar Antoni Blinken najavio je puni angažman američke diplomatije u rešavanje kiparskog pitanja, tokom svedočenja pred Odborom za spoljne poslove Predstavničkog doma SAD u sredu popodne.

Na pitanje predstavnika demokrata za Rhode Island, Dejvida Cicilina, nakon podsećanja na umešanost predsednika Bajdena u kiparsko pitanje kao člana Senata i kao potpredsednika, Blinken je rekao da je to pitanje koje američki predsednik shvata vrlo ozbiljno, navodi se u izveštajima dopisnika CNA Apostolija Zoupaniotisa.

„Snažno podržavamo sveobuhvatno rešenje koje će ponovo spojiti Kipar kao dvozonalnu,  federaciju dve zajednice. Bićemo uključeni u napore za unapređenje ove perspektive, uključujući podršku ključnoj ulozi Ujedinjenih nacija, kao i direktno uključivanje SAD-a u te napore. Mislim da ćete videti puno učešće američke diplomatije“, zaključio je Antoni Blinken.

U svojoj primedbi, napominjući da se u julu obeležava 47. godišnjica turske okupacije severnog dela Kipra, Cicilline je rekao da prvi put postoji američki predsednik i državni sekretar sa značajnim iskustvom u ponovnom ujedinjenju Kipra.

„Želim da znam pre početka razgovora o kiparskom pitanju koje je generalni sekretar UN najavio za april, koja će biti strategija za rešavanje opsednutosti Turske i kiparsko-turskog lidera rešenjem dve države i otvaranjem grad duhova Varoša. Oboje su u suprotnosti sa rezolucijama Ujedinjenih nacija i američkom politikom“.

Cicilline je dodao da postoji nekoliko očekivanja da će se sa ovom Vladom postići stvarni napredak  ka ponovnom ujedinjenju Kipra.

Odgovarajući nakon toga na intervenciju republikanske predstavnice Njujorka Nikol Malliotakis, američki državni sekretar ponovio je svoju podršku rešenju dvozonalne federacije, napominjući da ćemo „svoj diplomatski naglasak staviti na ovaj napor i mi ćemo takođe podržati napore UN-a u ovom pravcu“.

„Uveravam vas da ćete videti Sjedinjene Države i naše diplomate vrlo aktivne i umešane u događaje na Kipru, pokušavajući da pomaknu stvari napred posle mnogo godina“, dodao je on.

U vezi sa tripartitnom saradnjom u istočnom Mediteranu, antidemokratskim zastojima Turske i ulogom koju bi SAD mogle da igraju, Antoni Blinken je primetio da su SAD veoma zabrinute zbog nekih dešavanja u istočnom Mediteranu, posebno iz Turske, bilo da tiču se kopnenih ili pomorskih područja, ili čak energetskih resursa.

„Veoma je važno da Sjedinjene Države zauzmu stav i promovišu stabilnost i suverenitet i teritorijalni integritet svih strana u istočnom Mediteranu i insistiraju na tome da se svi sporovi koji nastanu rešavaju mirnim putem, diplomatski, ne vojno i sigurno ne provokativnim akcijama. Kritikovali smo akcije, uključujući one Turske, koje po našem mišljenju krše međunarodno pravo ili njene obaveze kao saveznika NATO-a, kao što je bio slučaj sa S-400, te one koje uključuju provokativne akcije protiv Grčke, poput narušavanja vazdušnog prostora i slično,“ podvukao je američki državni sekretar.

Međutim, Antoni Blinken je takođe naglasio da je jedan od pozitivnih pomaka tokom poslednjih nedelja bila značajna defuzija u ovim pitanjima, pri čemu je Turska pokušavala da krene napred na produktivniji način uključivanjem u EU i druge.

„To jako podržavamo i nastavićemo da radimo na pomaganju stvari u tom pravcu“, rekao je on.

Odgovarajući predstavnici Malliotakis po pitanju agresije na istočni Mediteran, američki državni sekretar naglasio je da će SAD nastaviti da se bave tim pitanjem. „Mislim da je pozitivan razvoj konstruktivnije učešće Turske u ovom regionu poslednjih nedelja, posebno sa EU. Nadamo se da će tenzije, barem u ovom području, i dalje opadati i da će ostati niske.“

Što se tiče uloge SAD-a u raznim saradnjama i projektima u regionu, odgovarajući predstavnici Dini Titus, objasnio je da oni istražuju stvar da bi utvrdili postoji li produktivna uloga koju mogu da preuzmu, posebno u pogledu energije i energije. diverzifikacija resursa i ruta.

„To je nešto što promoviše našu sopstvenu sigurnost, kao i sigurnost drugih zemalja, uključujući i partnere“, dodao je on.

Ovo je bilo prvo svedočenje Antonija Blinkena pred komitetom od stupanja na dužnost. Pitanja Kine, Rusije i Irana, kao i gasovoda Severni tok, dominirala su saslušanjem, dok je predstavnik kalifornijskih demokrata Brad Sherman pokrenuo pitanje intervencija Turske u Azerbejdžanu i potrebe da Ankara bude odgovorna za brojna kršenja ljudskih prava i zatvora protivnicima režima. / ibna