Kipar: Borrell će posetiti ostrvo početkom marta, neformalni sastanak 5+1 odložen za april

Kipar: Borrell će posetiti ostrvo početkom marta, neformalni sastanak 5+1 odložen za april

Predsednik Republike Kipar Nicos Anastasiades razgovarao je u utorak uveče telefonom sa visokim predstavnikom EU za spoljnu politiku i bezbednost Josepom Borrellom.

Evropski zvaničnik obavestio je Anastasiadesa o svojoj nameri da poseti Kipar 5. i 6. marta, kako bi se sastali u predsedničkoj palati 5. marta.

Poseta Josepa Borrela deo je nastavka dijaloga o kiparskom pitanju i diskusije koja se očekuje na Samitu EU 25. marta, a jedna od tema o kojoj će se razgovarati su evro-turski odnosi i moguće produženje sankcije Turskoj.

Što se tiče neformalnog sastanka 5 + 1 o kiparskom pitanju, čini se da će datum biti utvrđen u narednom periodu, sa najverovatnijim datumima sastanka negde u prvoj polovini aprila, i Ženeve kao mesta sastanka.

Pregovarač kiparske Grčke Andreas Mavrogiannis u kontaktu je sa specijalnim izaslanikom generalnog sekretara UN Jane Holl Lute u Njujorku, čekajući konačni datum neformalnog sastanka 5 + 1, koji će označiti sledeći korak u napor pregovora.

Istovremeno, diplomatski maraton ministra spoljnih poslova Republike Kipar Nikosa Christodoulidesa nastavlja se nizom kontakata.

Christodoulides je juče imao sastanak sa američkom ambasadorkom na Kipru Judith Garber, sa kojom je razgovarao o kiparskom pitanju. Ministar spoljnih poslova preneo je američkom ambasadoru stavove kiparskih Grka u vezi sa kiparskim pitanjem, dok je ona sa svoje strane izrazila podršku naporima za rešavanje kiparskog pitanja, sa posebnim osvrtom na stav da ne može biti diskusija o rešenju van okvira Ujedinjenih nacija na osnovu dvozonske federacije dve zajednice.

Istovremeno, na dnevnom redu sastanka bili su bilateralni odnosi i regionalna saradnja. U objavi na Tviteru, ministar spoljnih poslova navodi da su diskusije, između ostalog, pokrivale potrebu za održavanjem snažnog zamaha u bilateralnim odnosima, najnovija dešavanja u vezi sa kiparskim pitanjem i pitanja u vezi sa regionalnom saradnjom, na osnovu pozitivne agende.

Nikos Christodoulides je u ponedeljak uveče imao i telefonski razgovor sa svojim grčkim kolegom Nikosom Dendiasom, tokom kojeg ga je ovaj obavestio o telefonskoj komunikaciji koju je imao sa novim američkim državnim sekretarom Antonijem Blinkenom i američkim interesom za trilateralnu saradnju u regionu koja ima postavili su Grčka i Kipar. / ibna