Kipar: Borrell nastavio dvodnevnu posetu, u četvrtak se sastao sa Anastasiadesom

Kipar: Borrell nastavio dvodnevnu posetu, u četvrtak se sastao sa Anastasiadesom

Visoki predstavnik EU za spoljnu i bezbednosnu politiku Josep Borrell nastavlja dvodnevnu posetu Republici Kipar, gde će se danas sastati sa ministrom odbrane Republike Kipar Savvasom Angelidesom. Dvojica političara ukrcaće se u helikopter da bi se uverili u prisustvo turskog broda za bušenje Yavuz koji obavlja operacije u okviru kiparske EEZ.

Kasno u četvrtak popodne, kiparski predsednik Nicos Anastasiades primio je Josepa Borrela u Predsedničkoj palati.

Sastanku su takođe prisustvovali zvaničnici kiparske Vlade, uključujući ministra spoljnih poslova Nikosa Christodoulidesa i ministra odbrane Savvasa Angelidesa, dok je Josep Borrell bio u pratnji šefa delegacije Evropske komisije na Kipru.

Fokus jučerašnjih konsultacija bile su turska narušavanja prava unutar pomorskih zona Republike Kipar.

Predsednik republike detaljno je upoznao Josep Borrela sa ilegalnom turskom aktivnošću i ukupnom situacijom u Istočnom Mediteranu.

Tokom sastanka, Nicos Anastasiades osvrnuo se na trenutne napore kiparske vlade da održi dobrosusedske odnose sa svim zemljama regiona bez izuzetka, kao i na posvećenost Kipra međunarodnom legitimitetu, izražavajući pritom veliku zabrinutost za ekspanzione planove Ankare, koji ugrožavaju bezbednost i mir u široj regiji.

Visoki predstavnik je izrazio opredeljenost EU da nastavi da brani suverenitet i suverena prava Republike Kipar u vezi sa turskim provokacijama, koje EU takođe osuđuje.

Naglasio je da istraživanje i eksploatacija ugljovodonika u okviru kiparske EEZ predstavljaju ekskluzivna suverena prava Republike Kipar, u skladu s Konvencijom Ujedinjenih nacija o pomorskom pravu. EU će nastaviti da šalje jasne poruke Ankari da mora da poštuje međunarodno pravo, vreći pritisak da se odmah prekinu turska kršenja i u tome pokaže odlučnost, pri čemu je visoki predstavnik konstatovao da će lično on sam dostaviti poruke Ankari.

U svetlu neprihvatljive provokativne politike Turske i nepoštovanja njenih obaveza, današnja diskusija proširila se i na širi kontekst odnosa EU i Turske.

Nicos Anastasiades zahvalio je visokom predstavniku na podršci i solidarnosti, ponovivši da ta podrška mora biti efikasna i pretočena u delo.

Konačno, predsednik Republike Kipar ponovo je obavestio visokog predstavnika EU o svom predlogu lideru kiparskih Turaka u vezi sa upravljanjem prirodnim gasom i izrazio nadu, kao i sopstvenu spremnost za što pre obnovu razgovora, kako bi se zaključilo sveobuhvatno rešenje kiparskog pitanja. / ibna