Kipar: Christodoulides i Guterres se sastali u Ženevi

Kipar: Christodoulides i Guterres se sastali u Ženevi

Kiparski ministar spoljnih poslova Nikos Christodoulides sastao se danas sa generalnim sekretarom UN Antoniom Guterresom tokom 43. zasedanja Saveta UN za ljudska prava u Ženevi.

Nakon završetka sastanka, Nikos Christodoulides izjavio je da je imao priliku da s generalnim sekretarom UN-a razgovara i razmeni mišljenja u vezi s ilegalnim kretanjem Turske unutar Ekskluzivne ekonomske zone Republike Kipar, koje izlaze iz međunarodnog pravnog okvira, kao i u vezi s turskim izjavama i radnjama u vezi s zetvorenom regijom Famagusta, koje su u potpunom sukobu sa relevantnim rezolucijama UN-a.

Kiparski ministar inostranih poslova istakao je zadovoljstvo generalnog sekretara rezultatom sastanka u Berlinu u novembru 2019. godine, kao i njegovu jasnu posvećenost i spremnost da se ceo proces pokrene odmah posle izbora na okupiranim teritorijama. Proces koji bi se, kako se prema kiparskom ministru spoljnih poslova pokazalo iz razgovora, trebao odvijati u povoljnom okruženju koje će tim naporima dati dodatni impuls, tako da može dovesti do pozitivnog ishoda koji neće biti ništa drugo nego rezolucija o kiparskom pitanju izdatom na osnovu relevantnih rezolucija UN-a.

Izvori izveštavaju da je tokom razgovora bilo postavljeno i pitanje memoranduma potpisanog između Turske i Libije, dok se generalni sekretar takođe dotakao pitanja migracije i ozbiljnih izazova sa kojima se Kipar suočava. / ibna