Kipar: Christodoulides insistira na paralelnoj proceduri uvođenja sankcija Belorusiji i Turskoj

Kipar: Christodoulides insistira na paralelnoj proceduri uvođenja sankcija Belorusiji i Turskoj

Ministar spoljnih poslova Republike Kipar Nikos Christodoulides predstavio je Savetu spoljnih poslova EU najnovije nezakonite radnje Turske u ekskluzivnoj ekonomskoj zoni Republike Kipar, ističući da je, uprkos ohrabrujućim koracima preduzetim u slučaju Grčke, Turska odlučila da eskalira tenzije protiv Kipra obnovom dva NAVTEX-a.

Prema diplomatskim izvorima, Nikos Christodoulides je podsetio svoje kolege na političko razumevanje postignuto jednoglasno prošlog meseca u Gimnich-u, koje predviđa da će se postupak za Belorusiju i za Tursku kretati paralelno, s ciljem njihovog brzog usvajanja. U tom kontekstu, ponovio je da EU ne može da reaguje selektivno kada se krši međunarodno pravo u zavisnosti od toga ko to čini. Ne bi trebalo da budemo savršeni u diskusijama, već i da sprovodimo odluke EU.

Ministri su se složili da bi ta dva pitanja trebalo da budu upućena liderima na predstojećem samitu Evropskog saveta.

Nastavak rasprave o Turskoj upućen je na samit, rekao je visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Josep Borrell, nakon sastanka Saveta za spoljne poslove (Foreign Foreign Council).

Konkretno, u odnosu na Tursku, visoki predstavnik je naglasio da „postoje pozitivni koraci“, ali je napomenuo da je obnavljanje NAVTEX-a i ilegalnih bušenja negativan razvoj događaja.

„Nije tajna da nemamo jednoglasnost, jer zemlja (Kipar) ne učestvuje jednoglasno“, rekao je Josep Borrell.

Odgovarajući na pitanje odbijanja Kipra da pristane na sankcije Belorusiji, visoki predstavnik je rekao: „Ni za šta nisam optužio Kipar. Kada sam to uradio? Nedostaje nam samo Kipar da bismo imali jednoglasnost“, primetio je. “Činjenica je. To je politički problem visokog profila koji Evropski savet mora da reši“, rekao je.

„Razumem stav Kipra“, rekao je Borell, pozivajući se na razgovore u Berlinu, podsećajući da je odlučeno da, ako Turska ne promeni svoj stav („a ona ga nije promenila“, primetio je), proces će se nastaviti. / ibna