Kipar: Christodoulides obavestio Halea o situaciji u Istočnom Mediteranu

Kipar: Christodoulides obavestio Halea o situaciji u Istočnom Mediteranu

Kiparski ministar spoljnih poslova Nikos Christodoulides sastao se u nedelju ujutro sa američkim državnim podsekretarom za politička pitanja Davidom Haleom.

Tokom sastanka razmotreni su bilateralni odnosi između Kipra i Sjedinjenih Država i razmotreni konkretni koraci za njihovo dalje jačanje uobostrano korisnim pravcima koji su već dogovoreni, uključujući, između ostalog, bezbednost i borbu protiv terorizma, energetiku, ekonomiju i trgovinsku saradnju, kao i stalni dijalog o ukidanju viza za kiparske državljane u poseti Sjedinjenim Državama.

Razgovarano je i o pitanju Kipra, a Nikos Christodoulides je, između ostalog, informisao Davida Halea o provokativnim izjavama i akcijama Turske i okupatorskog režima u odnosu na Famagustu, kojima se krše relevantne rezolucije Saveta bezbednosti i nastoje stvoriti neprihvatljive činjenice koje bi imale negativan uticaj na izglede za rešavanje kiparskog pitanja na osnovu dvo-zonske federacije dve zajednice.

Pored toga, ministar spoljnih poslova Kipra imao je priliku da detaljno upozna i razmeni mišljenja sa američkim državnim podsekretarom o situaciji na Istočnom Mediteranu, u svetlu stalnih ilegalnih aktivnosti Turske na različitim nivoima i u različitim pravcima. Tokom diskusije, SAD su ponovo potvrdile svoju podršku suverenim pravima Republike Kipar i naglasile potrebu da svi poštuju pravo Republike Kipar da iskorištava prirodne resurse koji se nalaze u njenim morskim zonama.

Konačno, Christodoulides i Hale su razmenili i mišljenje o situaciji na širem Bliskom Istoku, Severnoj Africi i Zalivu, koja prate najnovija dešavanja. / ibna