Kipar: Christodoulides putuje u Minhen na Konferenciju o bezbednosti

Kipar: Christodoulides putuje u Minhen na Konferenciju o bezbednosti

Kiparski ministar spoljnih poslova Nikos Christodoulides boravit će sutra, u petak, u Münchenu, gde će učestvovati na Konferenciji o bezbednosti (MSC) koja će biti održana od 14. do 16. februara.

MSC se održava svake godine od 1963. godine i najveći je međunarodni forum o globalnoj bezbednosnoj politici. U njegovom radu svake godine učestvuju šefovi država i vlada, ministri spoljnih poslova i odbrane, lideri i visoki funkcioneri međunarodnih i nevladinih organizacija, stručnjaci, analitičari i akademici, kao i pioniri u oblasti bezbednosti, saradnje i upravljanje globalnim izazovima.

Očekuje se da će ove godine na Konferencija okupiti 30 šefova država i vlada i više od 100 ministara spoljnih poslova i obrane iz raznih zemalja širom svijeta. Teme koje će se razmatrati na Konferenciji uključuju evropsku saradnju u području bezbednosti, obrane i izgradnje kapaciteta, upravljanje savremenim izazovima i pretnjama, prekoatlantsku saradnju, rešavanje uticaja klimatskih promena i njihova interkonekcija sa bezbednosnim pitanjima, kao i cyber bezbednost te borbu protiv terorizma.

Tokom Konferencije, Nikos Christodoulides održaće niz bilateralnih kontakata i sastanaka, uključujući i evropskog komesara za budžet i administraciju; libanskog potpredsednika Vlade i ministra odbrane; svoje kolege iz Albanije, Španije, Iraka i Kuvajta; srbijanskog ministra za evropske integracije; državnog sekretara za spoljne poslove Ujedinjenih Arapskih Emirata, kao i sa službenike međunarodnih i nevladinih organizacija. / ibna