Kipar: Christodoulides razgovarao sa novim izraelskim ministrom spoljnih poslova Ashkenazijem

Kipar: Christodoulides razgovarao sa novim izraelskim ministrom spoljnih poslova Ashkenazijem

Ministar spolajnih poslova Republike Kipar Nikos Christodoulides razgovarao je danas sa novim ministrom spoljnih poslova Izraela Gabi Ashkenazijem, kome je čestitao na novoj dužnosti u vreme značajno za razvoj regionalnih i međunarodnih odnosa.

Tokom telefonskog razgovora koji je pokrenuo Ashkenazi, dvojica ministara razmenili su mišljenja i o rešavanju pandemije koronavirusa na Kipru i Izraelu, odnosima između EU i Izraela i, između ostalog, razmotrili strateške odnose dveju zemalja i izglede za njihovo dalje produbljivanje u raznim oblastima od zajedničkog interesa.

Christodoulides i Ashkenazi razgovarali su o najnovijim zbivanjima na istoku Sredozemlja i šireg Bliskog Istoka, s obzirom na zajednički pristup u stvaranju atmosfere bezbednosti i saradnje u regionu.

Istovremeno, dvojica ministara složila su se o važnosti tripartitnog mehanizma saradnje između Kipra, Izraela i Grčke, kao i o ad hoc tematskom učešću Sjedinjenih Država.

Konačno, izraelski ministar spoljnih poslova prihvatio je poziv Nikosa Christodoulidesa da poseti Kipar u bliskoj budućnosti./ibna