Kipar: Christodoulides se sastao sa Ashkenazijem u Izraelu

Kipar: Christodoulides se sastao sa Ashkenazijem u Izraelu

Kiparski ministar spoljnih poslova Nikos Christodoulides boravio je danas u radnoj poseti Izraelu, gde se sastao sa novoimenovanim ministrom spoljnih poslova Gabi Ashkenazijem.

Tokom konsultacija istaknut je odličan nivo bilateralnih odnosa između Kipra i Izraela, 60 godina nakon uspostavljanja diplomatskih odnosa, dok je zajedničko čvrsto opredelenje dveju zemalja i njihovih vlada da nastave i intenziviraju napore za dalje širenje i jačanje bilateralne saradnje i veza, s naglaskom, između ostalog, na područjima političkog dijaloga, bezbednosti, energetike, turizma, istraživanja i inovacija te investicija. U tom smislu, takođe je razgovarano o uticaju pandemije na dve zemlje i širi region, kao i o saradnji Kipra i Izraela za njeno efikasnije rešavanje, uz razmenu mišljenja o ponovnom pokretanju bezbednog turizma čim uslovi dopuste.

Nedavni događaji u širem regionu Istočnog Sredozemlja i Bliskog Istoka takođe su bili na dnevnom redu sastanka, sa posebnim osvrtom na neprekidne i destabilizujuće akcije Turske, Bliski Istok, zabrinjavajuću situaciju u Libiji, događanja u Siriji i druga regionalna pitanja.

Pored toga, Christodoulides i Ashkenazi sa zadovoljstvom su pregledali napredak koji je postignut u određenim oblastima u okviru trostrane šeme saradnje Kipar-Izrael-Grčka i složili se da sledeći sastanak bude održan na nivou ministara spoljnih poslova tri države na Kipru.

Konačno, dvojica ministara razgovarala su o odnosima između Evropske unije i Izraela, složivši se o važnosti njihovog jačanja i promocije, priznajući pozitivnu ulogu koju Kipar može igrati u tom pravcu. / ibna