Kipar: Christodoulides se u Bahreinu sastao sa svojim kolegom Alzayanijem

Kipar: Christodoulides se u Bahreinu sastao sa svojim kolegom Alzayanijem

Ministar spoljnih poslova Kipra Nicos Christodoulides, koji prati predsednika Republike Nicosa Anastasiadesa u službenoj poseti Bahreinu, sastao se u ponedeljak popodne u prestonici Manami sa svojim kolegom  Abdullatifom bin Rashid Alzayanijem. Tokom sastanka je detaljno razgovarao o pitanjima vezanim za bilateralne odnose između Kipra i Bahreina kao i saradnji dve zemlje na regionalnom i međunarodnom nivou, te odnosima EU-Bahrein.

Dva ministra su sa zadovoljstvom konstatovali zajedničku volju dve strane, proizašlu iz kontakata održanih na najvišem nivou u kontekstu posete predsednika Anastasiadesa, za jačanje bilateralnih odnosa u brojnim specifičnim oblastima. Dalje su napomenuli da Kipar i Bahrein, kao male ostrvske države u često turbulentnim regionima, imaju zajednički interes da pojačaju napore na jačanju dijaloga i regionalne saradnje na način koji jača mir, stabilnost i bezbednost u širem regionu, gradeći to, između ostalog, na pozitivnom zamahu stvorenom potpisivanjem sporazuma za normalizaciju odnosa između arapskih zemalja, uključujući Bahrein i Izrael.

Na sastanku su razmotreni i naredni koraci koje treba preduzeti u sprovođenju onoga što je dogovoreno tokom posete, uključujući razmenu poseta, održavanje političkih konsultacija između ministarstava spoljnih poslova dve zemlje i saradnju na nivou diplomatskih akademija. Između ostalog su razmenjena mišljenja o mogućnosti pridruživanja Bahreina mreži trilateralnih mehanizama saradnje koje su zajedno sa zemljama u regionu uspostavili Kipar i Grčka.

Takođe su  razgovarali o najnovijim dešavanjima u okviru kiparskog problema i širem regionu istočnog Mediterana, sa posebnim osvrtom na ulogu koju Bahrein može imati u raspravi o relevantnim pitanjima u Organizaciji islamske saradnje.

Konačno, u kontekstu diskusije o odnosima EU i Bahreina i pozitivnoj ulozi koju Kipar sistematski igra u tom pravcu, Christodoulides je izrazio nameru da pozove Alzayanija na radni doručak u Briselu u bliskoj budućnosti, uz učešće ministara spoljnih poslova država članica EU.

Na posebnoj ceremoniji koja je održana ranije, Christodoulides i njegov bahreinski kolega potpisali su Sporazum o ukidanju viza za nosioce diplomatskih, posebnih i službenih pasoša između dve zemlje.

Na kraju sastanka, dva ministra su dali izjave predstavnicima medija. / ibna