Kipar: Dimitris Sillouris podneo ostavku na mesto predsednika parlamenta

Kipar: Dimitris Sillouris podneo ostavku na mesto predsednika parlamenta

Dimitris Sillouris saopštio je da je podneo ostavku na mesto predsednika kiparskog Parlamenta, napominjući da ostaje pri čvrstom uverenju da „ni na koji način nisam prekršio zakon“, ali da njegova ostavka nekima oduzima izgovor da njegovo prisustvo na funkciji predsednika ometa nesmetano funkcionisanje parlamenta, a to je nešto što „nikada ne bih pomislio da radim“.

„U prethodnoj izjavi rekao sam da neću podneti ostavku na mesto predsednika parlamenta do okončanja istrage koju je sprovela država. Takođe sam dodao da sam već doneo odluke o tome šta ću raditi nakon završetka istrage“, kaže Dimitris Sillouris u pisanoj izjavi.

„Izjavio sam da u slučaju da državni tužilac smatra da bi trebalo da se obrati Vrhovnom sudu sa zahtevom za oduzimanje mog poslaničkog imuniteta, u kontekstu relevantnih istraga, ne nameravam da uložim bilo kakav prigovor, ma kakve posledice mogle biti”.

„Moje odluke su se zasnivale na čvrstom uverenju da nisam pravno pogrešno postupio i da bi moja moguća ostavka ostavila suprotan utisak“, primećuje on.

Ipak, Dimitris Sillouris nastavlja: „Smatram da je nastavak mog boravka na mestu predsednika parlamenta pogrešno protumačen“.

„Ova pogrešna interpretacija, kao i očigledna želja nekih da iskoriste celo pitanje za svoje političke ciljeve i planove, kao i izgovori za nefunkcionisanje zakonodavnog tela, doveli su me do odluke da podnesem ostavku na oba mesta: kao predsednika parlamenta i kao poslanik“, najavio je.

Primećuje da „i dalje verujem da ni na koji način nisam prekršio zakon. Ostavkom želim nekima oduzeti izgovor da moje prisustvo u kancelariji predsednika parlamenta na bilo koji način ometa nesmetano funkcionisanje parlamenta, nešto što nikada ne bih pomislio da radim“.

Očekujem, navodi, „da će nadležni organi što pre pristupiti ispitivanju svih nerešenih pitanja, uključujući žalbu koju sam već podneo državnom tužiocu, u vezi sa izvršenjem krivičnog dela protiv mene i kršenjem mojih ustavnih prava, tako da mogu da pokažem ko je stvarno umešan, a ko nije ”./ ibna