Kipar: Dogovorena važna regionalna partnerstva

Kipar: Dogovorena važna regionalna partnerstva

Kiparski ministar spoljnih poslova Nicos Christodoulides, dogovorio je na marginama Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, značajne regionalne sastanke koji će biti održai u novembru ove godine. U nekim od njih će učestvovati SAD ili Francuska.

Prema našim informacijama, zakazani su sastanci:

– Kipar, Izrael, Ujedinjeni Arapski Emirati i Egipat.

– Kipar, Francuska, Grčka i Egipat.

– Kipar, SAD, Izrael i Grčka

Održavanje ovih sastanaka dolazi u posebno kritičnom trenutku u smislu regionalnih i međunarodnih pitanja, s obzirom na probleme koji su se proteklih dana pojavili između Sjedinjenih Država i Francuske. Istovremeno, ovi potezi dolaze u vreme kada Turska pokušava da otvori kanale saradnje sa zemljama u regionu, posebno sa Egiptom.

Nicos Christodoulides sastao se sa egipatskim ministrom inostranih poslova Sameh Shoukrijem pri čemu su sagovornici imali priliku da razgovaraju o implementaciji dogovora postignutih tokom nedavnog, istorijskog međuvladinog sastanka Kipar-Egipat održanog u Kairu, najnovijim dešavanjima u širem regionu, kao i narednim koracima u zajedničkim naporima za dalje jačanje saradnje među zemljama istomišljenika u širem regionu. Egipatski ministar inostranih poslova prihvatio je poziv da poseti Kipar pre kraja godine.

Nakon toga, Nicos Christodoulides sastao se sa ministrom inostranih poslova Grčke, sa kojim je razmenio mišljenja o pitanjima od zajedničkog interesa između Nikozije i Atine, i sledećim zajedničkim koracima u vezi sa kiparskim problemom, pitanjima iz agende EU, i saradnje koju su Kipar i Grčka zajednički uspostavili sa zemljama u širem regionu. / ibna