Kipar: Dolasci i odlasci zvaničnika u vezi sa sastankom 5+1

Kipar: Dolasci i odlasci zvaničnika u vezi sa sastankom 5+1

Turski ministar spoljnih poslova Mevlut Čavušoglu zaključio je dvodnevnu službenu posetu okupiranoj teritoriji na severu Kipra, dok je britanski ministar spoljnih poslova Dominic Raab doputovao na ostrvo u sredu (3. februara) u dvodnevnu posetu. Prema potvrđenim informacijama, grčki premijer Kiriakos Mitsotakis takođe će boraviti u poseti Kipru u ponedeljak, 8. februara.

Mevlut Čavušoglu završio je dvodnevnu zvaničnu posetu severnom delu Kipra, gde se u ponedeljak i utorak sastao sa vlastima kiparskih Turaka.

Konkretnije, turski ministar se u ponedeljak prvi put sastao sa predsednikom skupštine kiparskih Turaka Onderom Sennarogluom, a kasnije i sa takozvanim premijerom zajednice kiparskih Turaka Ersanom Sanerom, gde su razgovarali o zajedničkom dnevnom redu, posebno na kiparsko pitanje.

Mevluta Čavušoglua primio je predsednik teritorije kiparskih Turaka Ersin Tatar u utorak. Tokom konferencije za štampu nakon razgovora, na kojoj je istakao da je potraga za rešenjem kiparskog problema tokom 52 godine propala „zbog stava kiparske grčke administracije, koja ne želi da deli bilo šta sa kiparskim Turcima i TRNC-om “.

Dodao je da su tokom sastanaka u Crans Montani i Turska i „TRNC“ (“Turska Republika Severni Kipar”)izjavili da su to „završni pregovori o federaciji; nećemo pregovarati o federaciji u narednom periodu”.

„Pregovori sada moraju da se vode na osnovi suverene jednakosti. Ako postoji suverena jednakost, onda mogu biti dve države“, rekao je on.

„Na ostrvu Kipar već postoje dve zajednice, dva naroda, dve države“, rekao je Čavušoglu, dodajući da „postoji de facto situacija bez obzira priznaju li to ili ne. Ta činjenica mora biti uzeta u obzir ”.

Povodom napetosti u istočnom Mediteranu, Čavušoglu je rekao da će polovina pitanja biti rešena ako se bude pronašlo rešenje za raspodelu prihoda od prirodnih resursa na Kipru.

Čavušoglu je dodao da kiparski Grci ne želi da dele prihode od ugljovodonika u regionu, podsećajući da je Turska predložila EU multilateralnu konferenciju o istočnom Mediteranu.

„Sve mediteranske zemlje mogu doći. I dalje postoje kompanije koje posluju na Mediteranu; ove zemlje i ove kompanije moraju da učestvuju”, rekao je turski zvaničnik.

Što se tiče učešća, Čavusoglu je naglasio da bi sastanak trebalo da nadgledaju obe strane [kiparski Grci i kiparski Turci] ili da budu na posebnoj platformi. „Drugim rečima, obe strane mogu da učestvuju ili ni jedna ni druga“, rekao je, dodajući da Turska preferira da „obe strane učestvuju i pronađu rešenje za pravičnu raspodelu“.

Sa svoje strane, lider kiparskih Turaka Ersin Tatar rekao je da ih jača činjenica da su stavovi Turske i „TRNC-a“ o kiparskom pitanju 100% isti, dodajući da se proces organizacije neformalne konferencije o Kipru organizuje pod pokroviteljstvom UN u martu.

Raab će se na Kipru sastati sa Anastasiadesom, Christodoulidesom, Tatarom i Spehar

Zvanična poseta britanskog ministra spoljnih poslova Kipru u sredu, nekoliko sati nakon sastanka sa grčkim ministrom spoljnih poslova Nikosom Dendiasom, koji je posetio London i razgovarao o kiparskom pitanju, takođe se smatra važnom za razvoj kiparskih pregovora. Prema programu, Dominic Raab sastaće se sa predsednikom Republike Kipar Nicosom Anastasiadesom, svojim kolegom Nicosom Christodoulidesom, specijalnom predstavnicom generalnog sekretara UN Elizabeth Spehar i liderom kiparskih Turaka Ersinom Tatarom u nastojanju da definiše UN okvir  koji će odrediti razgovore o kiparskom pitanju na predstojećem neformalnom sastanku u martu.

Kontekst razgovora ušao je u proces „pregovora“ između strana, zajednica i garanata, a da nije razjašnjen, jer Turska, kiparski Turci i Britanci žele da razgovori počnu od početka, dok Grčka i kiparski Grci odakle su ih dve strane napustile u Crans-Montani 2017. godine.

Dendias i Christodoulides razgovarali telefonim, Micotakis odlazi u posetu Kipru 

Na kraju svojih kontakata u Londonu, Nikos Dendias kontaktirao je ministra spoljnih poslova Republike Kipar Nikosa Christodoulidisa, obavestivši ga o razgovorima koje je vodio sa britanskim kolegom o kiparskom pitanju, pregovaračkom okviru i namerama Velike Britanije.

Dok je grčki ministar spoljnih poslova boravio u Londonu, objavljeno je da će premijer Kiriakos Mitsotakis u ponedeljak, 8. februara, otići na Kipar, gde će se sastati sa predsednikom Republike Kipar Nicosom Anastasiadesom kako bi razgovarao o sledećim koracima za rešenje kiparskog pitanja i situacije u istočnom Mediteranu. / ibna