Kipar drugi u Evropi po broju laboratorijskih testova među stanovnicima

Kipar drugi u Evropi po broju laboratorijskih testova među stanovnicima

Prema podacima Evropskog centra za kontrolu i prevenciju infekcija (ECDC), Kipar se nalazi na drugom mestu među 29 evropskih zemalja u pogledu laboratorijskih ispitivanja na 100.000 stanovnika. Najnoviji podaci ECDC pokazuju povećan broj testova izvedenih na Kipru, u poređenju sa drugim evropskim zemljama, ističući veliki napor uložen od početka pandemije za epidemiološku kontrolu u zajednici.

Kipar je, sledeći smernice ECDC, od početka podržavao strategiju za upravljanje pandemijom koronavirusa kroz povećan broj laboratorijskih testova usmerenih kako na određene grupe stanovništva, tako i na zajednicu.

U početku, to je rađeno sprovođenjem programa kontrole nad zaposlenima, u određenim sektorima privrede, zatvorenim i drugim strukturama, itd., metodom molekularnog ispitivanja (PCR), a zatim, korištenjem brzog testa antigena, što je imalo za cilj kontinuirani epidemiološki nadzor populacije i pravovremeno otkrivanje i izolovanje pozitivnih slučajeva, smanjujući prenos virusa.

Prema ECDC-u, primena prakse pojačanog testiranja u zajednici u kombinaciji sa merama i zdravstvenim protokolima na snazi u državama, doprinosi smanjenju epidemioloških pokazatelja i omogućava trajnu deeskalaciju ograničenja. / ibna