Kipar: Ersin Tartar pobedio na “predsedničkim” izborima zajednice kiparskih turaka sa 51,74% glasova

Kipar: Ersin Tartar pobedio na “predsedničkim” izborima zajednice kiparskih turaka sa 51,74% glasova

Ersin Tatar pobednik je drugog kruga „predsedničkih“ izbora u zajednici kiparskih Turaka, prema konačnim rezultatima gde je trenutni „premijer“ i miljenik Ankare dobio 51,74%, dok je aktuelni „predsednik“ Mustafa Akinci dobio 48,3%.

Prema izbornoj komisiji, od ukupno 199.029 birača, glasalo je 133.953, pri čemu se izlaznost popela na 67,30% sa 58,21% zabeleženih u prvom krugu izbora, što ukazuje na veliku mobilizaciju birača.

Ersin Tatar dobio je 67.385 glasova i procenat od 51,7%, dok je njegov protivkandidat Mustafa Akinci dobio 62.858 glasova i procenat od 48,26%. U prvom krugu izbora 11. oktobra Tatar je osvojio 32,3%, dok je Akinci 29,8%.

Krajnji rezultat izazvao je veliku frustraciju Mustafe Akincija i njegovih pristalica. U svojim prvim izjavama najavio je povlačenje iz politike, aludirajući na turske intervencije u konačnom rezultatu.

Redžep Tajip Erdogan i Mevlut Čavušoglu požurili su da pozdrave pobedu Ersina Tatara i izraze podršku njemu i kiparskim Turcima.

Sa svoje strane, Ersin Tatar je odmah nakon objavljivanja rezultata požurio da zahvali Tajipu Erdoganu, ali i zameniku premijera turske vlade Fuatu Oktayu, izjavivši „veru u Tursku“.

Prema analitičarima na Kipru, procena je da će novi lider kiparskih Turaka pozitivno odgovoriti na poziv generalnog sekretara UN-a za pregovore u okviru nove neformalne konferencije Pentamera, ističući, međutim, krute stavove Ankare i gurajući proces na nove puteve, u pogledu oblika rešenja. / ibna