Kipar: EU je dosta turskih provokacija, kaže Anastasiades

Kipar: EU je dosta turskih provokacija, kaže Anastasiades

U EU postoji razumevanje da je Unija videla dovoljno provokacija Turske, rekao je večeras kiparski predsednik Nikos Anastasiades.

Obraćajući se novinarima na večerašnjem DISI događaju, predsednik Republike, na novinarsko pitanje da li je od EU već tražio važne stvari za sprečavanje Turske i njegovo pitanje da li postoji spremnost u ime EU da izvrši ozbiljniji pritisak ili uvede sankcije Turskoj, odgovorio je da su “preduzeti neophodni koraci, potrebne diplomatske akcije, a u ponedeljak će se održati sastanak ministara spoljnih poslova, koji može biti praćen i drugim skupovima”.

“Mislim da, kao što svi razumemo, u EU postoji osećaj da je bilo dovoljno provokacija Turske “.

Upitan da li će se to pretvoriti u konkretne opipljive mere koje će naterati Tursku da promeni svoj stav, predsednik Anastasiades je naglasio da “želim verovati da će biti takvih inicijativa, koje će da budu plodne”.

Upitan da li želi da komentariše dolazak broda za bušenje u Larnaku, predsednik Republike suzdržao se od komentara.

Ranije popodne, kiparski predsednik Nicos Anastasiades imao je telekonferenciju sa predsednikom Evropskog saveta Charlesom Michelom.

Glavna tema razgovora bio je Višegodišnji finansijski okvir i Plan oporavka EU, s obzirom na napore da se što pre postigne dogovor o predlogu Evropske komisije. Sporazum o višegodišnjem finansijskom okviru 2021-2027 takođe će biti glavna tema sastanka Evropskog saveta od 19. jula 2020. godine.

Predsednik Republike detaljno je ponovio stavove i zahteve Kipra, naglašavajući potrebu za jačanjem zemlje, posebno u svetlu izazova sa kojima se suočava kao ostrvska država sa poteškoćama u vezi sa povezanošću i izolacijom od ostatka Evrope. Napomenuo je da je kiparska ekonomija, koja se dosta oslanja na sektor usluga i turističku industriju, teško pogođena pandemijom koronavirusa, tražeći od EU-a da pomogne zemlji u njenom efikasnijem oporavku.

U kontekstu napora da dodatno ojača zemlju tokom narednih sedam godina, predsednik Republike ponovio je probleme koji nastaju usled sve većeg protoka migranata, još jednom navodeći potrebu za pomoći EU, posebno kada je reč o zemljama na prvoj liniji.

Nicos Anastasiades upoznao je predsednika Evropskog saveta sa nedavnim dešavanjima koja se tiču ilegalnih radnji Ankare u pomorskim zonama Kipra, ponovivši da EU mora biti stroga i odlučna u svom odnosu prema Turskoj, čuvajući interese svojih država članica i same Unije.

Na kraju, primetio je da su poštovanje suvereniteta i suverenih prava država članica, kao i posvećenost dobrosusedskim odnosima, ključni uslovi kojih se svi, bez izuzetka, moraju pridržavati.