Kipar: Francuska ministarka odbrane izrazila solidarnost sa Kiprom

Kipar: Francuska ministarka odbrane izrazila solidarnost sa Kiprom

Francuska ministarka odbrane Florence Parli izrazila je danas punu solidarnost njene zemlje Kipru, tokom zvaničnog prijema u utorak pre podne kod predsednika Republike Kipar, Nicosa Anastasiadesa. Sastanku je prisustvovao i kiparski ministar odbrane Savvas Angelides.

Nakon sastanka, Florence Parli je rekla novinarima da je to „bila prilika da izrazimo svoju solidarnost prema Kipru, koji je pod snažnim međunarodnim pritiskom. Francuska je prijatelj Kipra i ponovila sam našu solidarnost. To je bila naša glavna poruka“. Ona je dodala da će u popodnevnim časovima posetiti nosač aviona Charles De Gaulle.

Odgovarajući na novinarsko pitanje, rekla je da je „naša solidarnost prema Kipru izražena na više načina. Imamo jaku bilateralnu saradnju sa Kiprom. Kipar je često domaćin naše mornarice u svojim lukama, na čemu smo im veoma zahvalni, ali je takođe uključen u efikasno provođenje operacija naših aviona“.

Na kraju, ona je naglasila da „izražavamo svoju solidarnost (prema Kipru) i za ono što se dešava u Ekskluzivnoj ekonomskoj zoni Republike Kipar“.

U Twitter postu Nicos Anastasiades pozdravio je francusku ministarku odbrane, ističući da sa zadovoljstvom može da potvrdi da je strateška saradnja Kipra i Francuske na polju odbrane i bezbednosti poslednjih godina imala dinamičan i stabilan razvoj./ ibna