Kipar: Generalni sekretar UN predlaže da se neformalni sastanak 5+1 održi u Ženevi 27.-29. aprila

Kipar: Generalni sekretar UN predlaže da se neformalni sastanak 5+1 održi u Ženevi 27.-29. aprila

U izjavi portparola generalnog sekretara UN-a Antonia Gutereša, Stephane Dujarrica, kaže se da će se neformalni sastanak 5 + 1 održati u Ženevi od 27. do 29. aprila 2020. godine.

„Nakon konsultacija koje je poslednjih meseci generalni sekretar održao sa visokom službenicom UN-a Jane Holl Lute, generalni sekretar namerava da sazove neformalni sastanak 5 + 1 o kiparskom pitanju u Ženevi, Švajcarska, od 27. do 29. aprila 2021. godine“, rekao je Stephane Dujarric.

„Svrha sastanka biće da se utvrdi da li postoji zajednički osnov za strane da pregovaraju o trajnom rešenju kiparskog pitanja u predvidivom horizontu“, dodao je Dujarric.

Neformalni sastanak koji je sazvao generalni sekretar UN-a Antonio Gutereš, između dve zajednice i tri države garanta – Grčke, Turske i Velike Britanije – deo je napora da se ponovo pokrenu razgovori o rešavanju kiparskog pitanja, nakon poslednih sastanaka u leto 2017. u Crans Montani.

U pripremi neformalnog sastanka, značajnu ulogu imaće specijalna predstavnica generalnog sekretara UN-a Jane Holl Lute, koja će više puta posetiti Kipar i sastati se sa liderima dve zajednice, Nikosom Anastasiadesom i Elsinom Tatarom, u martu i aprilu.

Pored toga, portugalska vlada najavila je kandidaturu Antonija Gutereša za drugi mandat na čelu UN./ ibna