Kipar, Grčka i Egipat odlučni da sačuvaju mir i stabilnost u regionu

Kipar, Grčka i Egipat odlučni da sačuvaju mir i stabilnost u regionu

Koordinacija, produbljivanje saradnje i formulisanje zajedničkih stavova između Kipra, Grčke i Egipta jesu poruke koje se šalju u svim pravcima u vezi sa odlučnošću tri zemlje da nastave da rade na očuvanju mira i stabilnosti u regionu, izjavio je danas zamenik portparola vlade Panayiotis Sentonas, komentarišući Tripartitni samit zakazan za sredu, 21. oktobra, u Nikoziji.

Prema zameniku portparola, Samit je od posebne važnosti jer se održava u vreme kada turske provokacije i akcije utiču na zemlje učesnice, kao i na širu regionalnu bezbednost.

Shodno tome, koordinacija, produbljivanje saradnje i formiranje zajedničkih stavova o brojnim pitanjima istaknuti su kao posebno važni i prenose poruke u svim pravcima u vezi sa odlučnošću tri zemlje da nastave da rade na postizanju mira i stabilnosti u regionu.

Samit će se, prema Sentonasu, fokusirati na tekuću tursku agresiju, koja se manifestuje ne samo bušenjem i seizmičkim istraživanjima u okviru EEZ Kipra, već i odlukom od 5. oktobra da se otvori obala Famaguste, kršeći relevantnu rezoluciju Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija.

Kiparsko pitanje će takođe biti u središtu samita. Predsednik Republike Kipar Nikos Anastasiades osvrnuće se na najnovija dešavanja, paralelno podvlačeći svoju spremnost i odlučnost da odmah odgovori na izraženu nameru generalnog sekretara UN da pokrene novu inicijativu za rešavanje kiparskog pitanja.

Dalje, Samit će se fokusirati na rezultate i napredak tripartitne šeme, kako u postojećim, tako i u novim oblastima saradnje, na energetskoj saradnji, migracijama, borbi protiv terorizma, regionalnim pitanjima kao što je situacija u Siriji, Libiji, kao i kao bliskoistočni mirovni proces i situacija oko napredovanja pandemije koronavirusa.

Po završetku rada Samita, bće usvojena Zajednička deklaracija kroz koju će se zajednički stavovi Kipra, Grčke i Egipta formulisati u nizu pitanja, izazova i politika“. / ibna