Kipar: Grčka i Kipar predstavljaju jedinstven front, kaže grčka predsednica

Kipar: Grčka i Kipar predstavljaju jedinstven front, kaže grčka predsednica

Predsednica Grčke Republike Ekaterini Sakellaropoulou nalazi se na službenoj poseti Kipru i putuje u inostranstvo, nakon što je preuzela najvišu dužnost u državi.

Ekaterini Sakellaropoulou primio je predsednik Republike Kipar Nikos Anastasiades u predsedničkoj palati.

Grčka i Kipar imaju jedinstveni diplomatski front, uvek vođeni zajedničkim i nacionalnim interesima, naglasila je predsednica Helenske Republike Ekaterini Sakellaropoulou u svom kratkom razgovoru sa predsednikom Republike.

Predsednik Republike Kipar toplo je pozdravio grčku koleginicu i izrazio zahvalnost kiparskih Grka na njenom stalnom i neumornom stavu, podršci Republici Kipar, kiparskom helenizmu i u zaštiti međunarodnog prava.

U svom obraćanju, predsednik Anastasiades izrazio je posebnu radost što je primio gospođu Sakellaropoulou u predsedničkoj palati. Opisao je njenu posetu kao „opipljivu potvrdu istorijskih i nerazdvojnih veza“ Grčke i Republike Kipar i osvrnuo se na ranije održane razgovore.

Prema predsednikovim rečima, zajednički je zaključeno da je neophodan prestanak turskih nezakonitih radnji, naglašena je potreba za deeskalacijom i povratak poštovanju pomorskog prava, pozitivna uloga koju su imali Grčka i Kipar kroz trilateralnu saradnju sa svim susednim zemljama.

„Poštovanje međunarodnog prava moćan je faktor u obezbeđivanju stabilnosti“, rekao je Anastasiades, misleći na zabrinutost zbog onoga što Turska radi, kako na moru, tako i u pokušaju dizanja tenzija oko zatvorenog grada Famagusta, kao i na opstrukciju rad Istražne komisije za nestala lica.

Predsednik je izrazio spremnost da podrži predlog generalnog sekretara UN za novu inicijativu na osnovu onoga o čemu se razgovaralo 25. novembra u Berlinu. Ponovio je potrebu za izvodljivim rešenjem kiparskog problema na osnovu rezolucija UN-a, kao i na osnovu zakona EU, „koja će stvoriti istinski nezavisnu državu“ bez garantora i strane vojske. Zaključno, zahvalio se predsednici na podršci Republici Kipar.

Predsednica Helenske Republike izrazila je radost zbog posete Kipru, koja se odvija u posebno teškom trenutku zbog turskih provokacija.

Kako je rekao, poseta jasno ukazuje na nerazdvojni odnos Grčke i Kipra, napominjući da je sa predsednikom razgovarao o svemu onome što Turska radi. „Odlazak Oruč Reisa pozitivan je korak ka deeskalaciji“, rekla je ona, ističući da je preduslov da Turska uđe u dijalog.

Gospođa Sakellaropoulou se takođe osvrnula na provokacije u Varoshi, ali i na otvoreno pitanje nestalih, kao i na postojeće imigraciono pitanje i potrebu za evropskom solidarnošću prema Grčkoj i Kipru. / Ibna