Kipar: Grčka, Kipar i EU osudili proslavu u Varoši

Kipar: Grčka, Kipar i EU osudili proslavu u Varoši

Proslave u zatvorenom gradu Famagusta, na Kipru, u prisustvu turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdoana povodom 37. godišnjice ilegalnog i jednostranog proglašenja tursko-kiparskog entiteta „državom“ izazvale su burne reakcije.

Posetu turskog predsednika Famagusti i njegovo učešće na svečanostima osudile su Republika Kipar, Grčka i Evropska unija izjavom visokog predstavnika za spoljnu politiku i bezbednost Josepa Borrella.

Prema Borrellu, „trenutni događaji u Varoši dolaze u trenutku kada se vode napori za stvaranje prostora za dijalog i potrebu za brzim nastavkom pregovora pod pokroviteljstvom UN-a za sveobuhvatno rešenje i ponovno ujedinjenje na osnovu dosadašnjeg napretka. Evropska unija je spremna da igra aktivnu ulogu u podržavanju ovih pregovora i pronalaženju trajnih rešenja.

EU je u potpunosti posvećena sveobuhvatnom rešavanju kiparskog problema i ponovnom ujedinjenju na osnovu dvozonske, federacije dve zajednice sa političkom ravnopravnošću, u okviru Ujedinjenih nacija i u skladu sa principima na kojima se zasniva EU.

EU je potvrdila značaj statusa quo u Varoši, kako je utvrđeno u relevantnim rezolucijama Saveta bezbednosti UN, posebno u rezolucijama 550 (1984) i 789 (1992). Ne bi trebalo preduzimati radnje koje nisu u skladu sa ovim odlukama.

Postoji hitna potreba da Turska dadne konkretne doprinose i preduzme odgovorne mere kako bi stvorila povoljno okruženje za pregovore. Poruka EU je vrlo jasna: ne postoji alternativa sveobuhvatnom rešavanju kiparskog problema, osim na osnovu relevantnih rezolucija Saveta bezbednosti UN.

S tim u vezi, sa žaljenjem gledamo na trenutne akcije u vezi sa otvaranjem zatvorenog područja Varoše i izjave koje su u suprotnosti sa principima UN-a za rešavanje kiparskog pitanja. Oni će prouzrokovati više nepoverenja i napetosti u tom području i hitno ih treba otkloniti.

Stabilno i bezbedno okruženje u istočnom Mediteranu i razvoj kooperativnih i obostrano korisnih odnosa između svih partnera u regionu, bilateralno i multilateralno, u strateškom su interesu EU.

U svojoj izjavi, kiparsko predsedništvo navodi da su, „nažalost, ovu mračnu godišnjicu proglašenja ilegalnog režima izabrali Turska i njen predsednik Tajip Erdoan, i ilegalni režim, kako bi stvorili novu činjenicu koja se ispunjava na terenu, pokazujući u praksi da Ankara uopšte ne poštuje međunarodnu jurisdikciju, evropske principe i vrednosti i svoje obaveze prema EU, hvalisavo pokazujući prezir i kršeći relevantne odluke i rezolucije UN.

Istovremeno, Turska i njen predsednik svojim delovanjem torpediraju mogućnost stvaranja odgovarajuće klime koju generalni sekretar UN zahteva da bi pokrenuo svoju novu inicijativu ka rešenju kiparskog problema.

Provokacija i nezakoniti čin turskog predsednika i ilegalnog režima takođe će biti ponovo osuđeni na svim međunarodnim forumima u kojima učestvuje Republika Kipar “, navodi se u izjavi predsedništva i Vlade Republike Kipar.

Ova akcija doprinosi sve većoj eskalaciji turskog nasilničkog ponašanja u istočnom Mediteranu. „Najoštrije osuđujemo i očekujemo da se o ovome detaljno razgovara na sledećem Evropskom savetu u decembru“, zaključuje se u izjavi.

Grčko Ministarstvo spoljnih poslova, u saopštenju, primećuje da je „planirana poseta turskog predsednika, u pratnji vladinog zvaničnika, okupiranoj Varoši, na dan „godišnjice“ jednostranog i ilegalnog proglašenja entiteta kiparskih Turaka predstavlja provokaciju bez presedana, u potpunoj suprotnosti sa rezolucijama 550 i 789 Saveta bezbednosti UN, kao i sa zaključcima Evropskog saveta.

Grčka se, kako je više puta naglašeno, zalaže za nastavak pregovora pod pokroviteljstvom generalnog sekretara UN-a, kako bi se na osnovu odluka Saveta bezbednosti i pravne tekovine EU. Da bi postigla ovaj cilj, naša zemlja je u stalnoj koordinaciji i apsolutnoj solidarnosti sa kiparskom vladom”.

U svojim izjavama, Tajip Erdoan, u pratnji novog lidera kiparskih Turaka Ersina Tatara, pozvao kiparske Grke, vlasnike imovine, da kontaktiraju Komitet okupiranih teritorija. Istovremeno, turski predsednik je jasno stavio do znanja da Turska želi da se bilo koje rešenje traži „u okviru dve države“.

Lider kiparskih Turaka Ersin Tatar izrazio je spremnost da bude prisutan za pregovaračkim stolom „sa novim modelima rešenja“ i pozivajući se na „suverenu jednakost“ dve države. „Rešenje o dve države sada se mora staviti na sto na osnovu suverene političke jednakosti“, rekao je Tatar.

Po pitanju gasa, turski predsednik je ponovio da „nijedna jednačina ne može proizvesti mir i stabilnost u istočnom Mediteranu, koji ne uključuje pošteno Tursku” i režim kiparskih Turaka.

„Odlučni smo da zaštitimo svoja prava na istočnom Mediteranu“, dodao je on. „Ono što se dogodilo u prošlosti snažan je pokazatelj za to“.

Nešto posle 10 sati u nedelju, studenti Panciprijske federacije studentskih unija i građani Famagiste stigli su na blokadu puta i doneli rezoluciju da osude proglašenje „pseudo-države“, ali i ono što se dogodilo u zatvorenom gradu Famagusta / ibna