Kipar: Guteres se obavezao da će podržati i oživeti politički proces o kiparskom pitanju

Kipar: Guteres se obavezao da će podržati i oživeti politički proces o kiparskom pitanju

Tokom jučerašnjeg brifinga za novinare, na pitanje novinara CNA, portparol generalnog sekretara UN-a Stephane Dujarric prokomentarisao je da li može otkriti više informacija u vezi sa sledećim potezom generalnog sekretara po pitanju Kipra i da li će gospođu Lute koristiti za pripremne razgovore. Takođe je pitao da li će se Elizabeth Spehar baviti diplomatijom i da li može da potvrdi da će UN sledeće nedelje biti domaćin večere za dvojicu lidera, kako se izveštava na Kipru.

Što se tiče poslednjeg pitanja, gospodin Dujarric je rekao da ga mora proveriti. Takođe je primetio da je „generalni sekretar uzeo u obzir izbor gospodina Ersina Tatara za lidera kiparskih Turaka. Generalni sekretar ostaje posvećen podršci obema stranama u oživljavanju političkog procesa i istraživanju mogućnosti sazivanja neformalnog sastanka pod pokroviteljstvom šeme Ujedinjenih nacija 5 + 1, sa liderima i žirantima, u odgovarajućoj fazi”.

Generalni sekretar, prema rečima njegovog portparola, podvlači važnost izgradnje poverenja između dve zajednice i podstiče kontinuirani razvoj i sprovođenje mera za izgradnju poverenja koje će približiti dve zajednice.

Takođe poziva obe strane i sve zainteresovane da se uzdrže od povlačenja bilo kakavih jednostranih poteza koja bi mogli ugroziti izglede za nove pregovore.

„Što se tiče daljeg napretka, mislim da je najbolji način za rešavanje sporova povratak pregovorima promovisanjem trajnog rešenja kiparskog pitanja, u korist svih Kiprana i stvaranjem mira u regionu“.

Na pitanje turskog novinara da li generalni sekretar ima raspored okupljanja dvojice lidera i garantora, rekao je da nema, napominjući da će se razgovori nastaviti. / ibna