Kipar i Egipat u Kairu održali prvi međuvladin samit

Kipar i Egipat u Kairu održali prvi međuvladin samit

Predsednik Republike Kipar Nicos Anastasiades sastao se u nedelju u Kairu sa svojim egipatskim kolegom Abdelom Fatahom Al Sisijem na prvom međuvladinom samitu Kipar-Egipat.

Na konferenciji za novinare održanoj nakon sastanka, egipatski predsednik izrazio je čvrstu podršku Egipta Nikoziji po pitanju Kipra.

Sisi je istakao da se zalaže za poštovanje međunarodnog prava u kiparskom pitanju, te govorio o potrebi da se ne meša u unutrašnje stvari drugih država i izrazio čvrstu podršku svoje zemlje po pitanju Kipra.

On je poželeo dobrodošlicu kiparskom predsedniku i svim ministrima koji su ga pratili „u njihovu drugu zemlju Egipat“, kako je rekao, ističući veliki potencijal dve prijateljske zemlje da ostvare svoje zajedničke interese kao model saradnje na regionalnom nivou.

Oba predsednika izrazila su spremnost za dalju blisku saradnju dve zemlje na svim poljima.

Predsednik Anastasiades je opisao „jučerašnji međuvladin samit kao istorijski, jer je prvi koji je održan između dve zemlje, potvrđujući ne samo izvrsnost naših odnosa, već i zajedničku volju da se značajno ojača ionako bogat ugovorni okvir saradnje, i da, s druge strane, dodatno nadogradimo i ojačamo naše političko-ekonomske veze”.

On je napomenuo da su dve delgacije „tokom Samita, kao i tokom bilateralnih kontakata između ministara spoljnih poslova, odbrane, energetike, poljoprivrede, poljoprivrede, obrazovanja i zamenika ministra pomorstva, imali priliku da razmotre već blisku saradnju između dve zemlje i da razviju ideje i poglede na njeno proširenje u novim oblastima”.

Predsednik Anastasiades je opisao saradnju sa Egiptom kao „stratešku“.

U postu iz Kaira, predsednik je rekao: „Sa predsednikom tokom Samita i bilateralnim kontaktima između ministara spoljnih poslova, energetike, odbrane, poljoprivrede, obrazovanja i pomorstva, imali smo priliku da razvijemo ideje i poglede na proširenje naša saradnja u novim oblastima. Postojala je uzajamna podrška za uspostavljanje samita #G2G radi ispitivanja implementacije sektorskih partnerstava na osnovu mape puta koju smo definisali i naše šire saradnje, koja se sada smatra strateškom”.

Kako izveštava i tviter stranica Predsedništva, dve zemlje su dogovorene sledeće:

Pregovori za potpisivanje Memoranduma o razumevanju u oblastima visokog obrazovanja i istraživanja i Sporazuma o međusobnom priznavanju kvalifikacija, sa ciljem jačanja saradnje između akademskih institucija i povećanja razmene studenata.

Na osnovu Sporazuma između Kipra i Egipta u oblasti električne energije i obnovljivih izvora energije dogovorena je razmena znanja, posebno o korišćenju solarnih termalnih i fotonaponskih sistema, kao i proizvodnji zelenog vodonika.

U oblasti trgovine dogovoreno je osnivanje poslovnih foruma za jačanje veza između poslovnih komora, s ciljem povećanja trgovine uslugama i robom, posebno farmaceutskim proizvodima i proizvodima iz akvakulture. /ibna