Kipar: Imenovanje Ingrid Gjerde za komandanta UNFICYP izazvalo pažnju u Turskoj

Kipar: Imenovanje Ingrid Gjerde za komandanta UNFICYP izazvalo pažnju u Turskoj

General-potpukovnik Ingrid Gjerde iz Norveške novi je komandant Mirovnih snaga Ujedinjenih nacija na Kipru (UNFICIP)

Govoreći na redovnom brifingu međunarodnih medija UN-a, zamenik generalnog sekretara UN-a Farhan Hak rekao je da je Antonio Guterres najavio imenovanje general-potpukovnika Ingrid Gjerde iz Norveške za novog komandanta UNFICYP-a.

Hak je rekao da je general-potpukovnik Gjerde imala dugu i istaknutu karijeru u odbrambenim snagama u Norveškoj i da je trenutno šef Odelenja strateškog planiranja. Diplomirala je na Norveškoj vojnoj akademiji, kao i na komandno-štabnom fakultetu američke vojske te na Ratnom koledžu američke vojske.

Ingrid Gjerde, dodao je, nasledila je general-potpukovnika Cheril Pearce iz Australije.

Turska je reagovala na imenovanje Ingrid Gjerde. Odgovarajući na pitanje novinara u vezi sa imenovanjem norveškog generala za UNFICYP sa sedištem na Kipru, koje su Ujedinjene nacije (UN) najavile 24. marta 2021. godine, glasnogovornik turskog Ministarstva spoljnih poslova Hami Aksoy rekao je da Turska podržava „izjavu Ministarstva spoljnih poslova poslova Turske Republike Severni Kipar (TRNC) u vezi sa ovim imenovanjem, koje je, suprotno ustaljenoj praksi, izvršeno bez informisanja i odobrenja vlasti TRNC-a.“

„U periodu kada se pripremamo za neformalni sastanak 5 + 1 pod pokroviteljstvom UN-a, koji će se održati u Ženevi 27. i 29. aprila, a čiji će cilj biti da utvrdi da li postoji zajednički temelj za rešenje kiparskog pitanja, ovaj pristup ignorisanja većine osnovnih principa UN-a o jednakom tretmanu dve strane na Ostrvu, krajnje je žalosan.”

„UNFICYP deluje na teritoriji „TRNC“ u kontekstu konstruktivnog i verodostojnog pristupa „vlasti TRNC“, još uvek bez pravne osnove. Ne treba zaboraviti da sposobnost UNFICYP-a da sprovodi svoje operacije zavisi od njegove saradnje sa vlastima TRNC-a”. / ibna