Kipar: Italijanski ministar spoljnih poslova razgovarao sa Anastasiadesom Christodoulidesom i Špehar

Kipar: Italijanski ministar spoljnih poslova razgovarao sa Anastasiadesom Christodoulidesom i Špehar

Italijanski ministar spoljnih poslova Luigi Di Maio posetio je u utorak Kipar, gde se sastao sa kiparskim predsednikom Nicosom Anastasiadesom, ministrom spoljnih poslova Nikosom Christodoulidesom i specijalnim predstavnikom generalnog sekretara UN i šefom UNFICIP-a Elizabeth Spehar.

Prema saopštenju italijanskog ministarstva, razgovori sa kiparskim predsednikom bili su usredsređeni na jačanje bilateralne saradnje i evropska pitanja.

Posle toga, Christodoulides i Di Maio su imali odvojen sastanak na kojem su razgovarali o zajedničkom pristupu evropskim pitanjima, ekonomskom oporavku nakon pandemije COVID-19, imigraciji, Libiji i istočnom Mediteranu.

Italijanski ministar spoljnih poslova je bilateralne odnose ocenio kao odlične, naglasivši da će i dalje raditi na produbljivanju saradnje. Tokom razgovora ponovili su nameru da dodatno ojačaju ekonomsku saradnju i razgovore, posebno u strateškim oblastima kao što su energetika i infrastruktura.

Što se tiče imigracije, rekao je da mora postojati zadovoljavajući kompromis oko Pakta o imigraciji i azilu, podvlačeći da je Italija i dalje uverena da se mora naći pravi balans između odgovornosti i solidarnosti, zajedno sa efikasnim mehanizmom za pružanje rešenja i upravljanje dolascima.

Italijanski ministar ponovio je punu solidarnost sa Kiprom, naglasivši da se neće tolerisati provokacije i jednostrane inicijative koje štete suverenim pravima Kipra. „Jasno je da Italija stoji i ostaće na strani Kipra i Grčke protiv bilo kakvog kršenja njihovih prava“, primetio je.

Italijanski ministar spoljnih poslova takođe je izjavio da pravilno iskorištavanje energetskih rezervi mora biti osnova za saradnju. Rekao je da Italija u potpunosti prepoznaje zaključke decembarskog Evropskog saveta, dodajući da su, kako je predložio predsednik Evropskog saveta Mišel, „spremni da damo svoj doprinos multilateralnoj konferenciji o istočnom Mediteranu“. Na kraju je istakao da su razgovarali o pitanju Libije i nedavnim pozitivnim događajima.

Nikos Christodoulides izjavio je nakon sastanka da prisustvo italijanskog ministra spoljnih poslova u ovom trenutku, ali i sadržajne konsultacije koje su imali, dokazuju zajedničku volju i želju za daljim jačanjem odličnih odnosa dve zemlje i istorijskih veza koje vežu narode Kipra i Italije. Dodao je da su razmenili mišljenja o praktičnim načinima produbljivanja saradnje u postojećim oblastima delovanja, kao i proširivanju na nova područja.

Osvrćući se na oblast energetike, Nikos Christodoulides je izjavio da su bilateralni odnosi poslednjih godina nadograđivani zbog energetske saradnje Republike Kipar sa italijanskom kompanijom EMI koja posluje u okviru kiparske EEZ.

Takođe su razgovarali o regionalnom razvoju na širem jugoistočnom Mediteranu, sa posebnim naglaskom na saradnju zemalja u formiranju Med 7, razvoju u Libiji i pitanju migracija.

Što se tiče potonjeg, kiparski ministar spoljnih poslova primetio je pozitivan pristup tekstu Pakta o imigraciji i azilu i snažnu želju Kipra, kao “države prve linije” pod prekomernim pritiskom, da ojača princip solidarnosti i uspostavljanje obavezujućeg mehanizma za preraspodelu korisnika međunarodne zaštite.

Takođe je rekao da su razgovarali o razvoju događaja na istočnom Mediteranu, u svetlu turskih incidenata i relevantnih, zajedničkih odluka i zaključaka EU, s obzirom na predstojeće Evropsko veće u martu.

Nikos Christodoulides je rekao da se, u ovom kontekstu i na osnovu relevantnih zaključaka EU, očekuje da Turska pokaže praktičnu i iskrenu volju da poboljša svoje odnose sa EU i svim nezavisnim državama članicama.

„Svaka odluka o usvajanju pozitivne agende u evro-turskim odnosima zavisi isključivo od Ankare koja mora, između ostalog, da zaustavi bilo kakve ilegalne aktivnosti, kako na kopnu, tako i na moru, ali i da vidljivo doprinese rešavanju pretežno evropskog problema poput kao što je kiparsko pitanje, na osnovu relevantnih rezolucija UN-a i principa i vrednosti EU“, rekao je Christodoulides.

„Kipar jeste i ostaće država članica EU i nakon ponovnog ujedinjenja, a s obzirom na javno izraženu želju Turske da ojača evro-turske odnose, uloga EU u pregovorima je – možda više nego ikad – presudna i značajna“, naglasio je kiparski ministar spoljnih poslova u svojoj završnoj reči.

Tokom sastanka sa Elizabeth Spehar, Di Maio je ponovio italijansku podršku misiji UNFICIP na ostrvu i važnost rešenja za kiparsko pitanje, kao i stabilnost u istočnom Mediteranu. Italijanski ministar se sastao sa četiri inspektora karabinjera koji  učestvuju u misiji UNFICIP. / ibna