Kipar: Kabinet odlučio da dodatno opusti restriktivne mere

Kipar: Kabinet odlučio da dodatno opusti restriktivne mere

Kiparska Vlada je, u okviru strategije za postepeno ukidanje restriktivnih mera, odlučila danas da dodatno ublaži specifična ograničenja, uzimajući u obzir veoma dobru epidemiološku sliku na Kipru, u kontekstu preporuka Naučno-savetodavnog odbora predsedniku Republike i ministru zdravlja.

Konkretno, govoreći po završetku sednice Saveta ministara, ministar zdravlja Konstantinos Ioannou saopštio je sledeće odluke:

-Od 5. juna bazeni će biti ponovo otvoreni za javnost

-Od 6. juna, kada će početi 3. faza, koja će trajati do 24. juna umesto 14. jula, komercijalni centri, aerodromi i luke, ugostiteljske usluge u zatvorenim prostorima, zatvoreni prostori hotela, pozorišta i bioskopi na otvorenom, sportska prvenstva bez navijača, vrtići i obdaništa, dečiji klubovi, spoljna igrališta, celodnevne i letnje škole sa kantinama ponovo će se otvoriti.

– 13. juna ponovo će se otvoriti kazina, škole plesa i ostale sportske škole, teretane i tematski parkovi.

Zbog učestalih pitanja o četvrtoj fazi, Ioannou je pojasnio da „nije donesena konačna odluka, osim činjenice da će se za otvaranje zatvorenih pozorišta i kina čekati do početka avgusta, ali  će venčanja, krštenja, festivali, koncerti, dodele fakultetskih diploma biti dozvoljeno tek nakon 1. septembra “.

Takođe je pojasnio da, “što se tiče ograničenja okupljanja do 10 osoba, ono će biti ukinuto 24. juna – jer su nam stigle informacije o nekima koji planiraju okupljanja”.

Takođe, od 13. juna, Grupa A ugroženih grupa će biti ukinuta, dok će grupa B ostati, a podaci će biti ponovo ocenjeni u bliskoj budućnosti.

Ioannou je rekao da se za sada kategorizacija zemalja u odnosu na letove nije promenila.

Istovremeno, odgovarajući na pitanje o otvaranju blokada puta, objasnio je da o tom pitanju nije razgovarano na današnjem sastanku kabineta.

Pored toga, ministar je ponovio da će za sve kompanije i sektore koji se ponovo aktiviraju na snazi biti protokoli koji će biti pripremljeni i objavljeni narednih dana.

Upitan o kockarnicama, ministar zdravlja rekao je da su to zaista zatvoreni prostori, kao i druga mesta; „Samo moramo shvatiti da moramo zadržati mere samozaštite i ako ih se pridržavamo nema razloga za brigu. Zbog toga ćemo postepeno pratiti i biti spremni ako dođe do značajnog porasta slučajeva. Kao što možete shvatiti, mi želimo da izbegnemo ovaj scenario“./ ibna