Kipar: Lavrov u utorak u službenoj poseti Nikoziji

Kipar: Lavrov u utorak u službenoj poseti Nikoziji

Ministar spoljnih poslova Ruske Federacije Sergej Lavrov posetiće u utorak, 8. septembra, Republiku Kipar u čast 60 godina diplomatskih odnosa dve države.

Ministar inostranih poslova Nikos Christodoulides sastaće se sa ruskim kolegom Sergejem Lavrovom, u Ministarstvu spoljnih poslova (u 11.00), a zatim će prisustvovati proširenim konsultacijama uz učešće delegacija ministarstava spoljnih poslova dve države. Očekuje se da će dvojica ministara razmotriti čitav niz bilateralnih odnosa između Kipra i Rusije i razmeniti mišljenja, između ostalog, o kiparskom pitanju, situaciji u istočnom Mediteranu u svetlu najnovijih dešavanja, odnosima EU i Rusije, kao i regionalnim pitanjima.

Nakon toga, Christodoulides i Lavrov će se obratiti predstavnicima medija (u 12.30), nakon što prethodno, na posebnoj svečanosti, potpišu Program konsultacija između Ministarstva spoljnih poslova Republike Kipar i Ministarstva spoljnih poslova Ruske Federacije za 2021-2022. Tokom iste ceremonije, ministar finansija Konstantinos Petridis i zamenik ministra finansija Rusije Aleksej Sazanov potpisaće Protokol o izmenama i dopunama Sporazuma između Republike Kipar i Ruske Federacije o izbegavanju dvostrukog oporezivanja.

Konačno, nakon obilaska izložbe fotografija posvećene 60 godina diplomatskih odnosa dve države u atrijumu Ministarstva spoljnih poslova, Christodoulidis i Lavrov prisustvovaće radnom ručku.

Napominje se da će ranije ujutro istog dana ruskog ministra spoljnih poslova primiti predsednik Republike Nikos Anastasijades, a imaće i sastanak sa predsednikom Predstavničkog doma Dimitrisom Sillourisom. / Ibna